2023. március 23. csütörtök Emőke

Vizsla

A vizsla az egyik leggyakrabban használt vadászkutyafajta. Magyarországon a 10 legkedveltebb kutyafajta közé tartozik.

A vizslák a leggyakrabban használt vadászkutyák. Közös ezekben a fajtákban, hogy a vadásznak megmutatják az általuk észlelt vadat, elejtése esetén pedig érte mennek és - ha a zsákmány mérete engedi - gazdájuk elé viszik azt.

A vizsla megjelenése

A vizslák jellemzően középtermetű, arányos, szikár és lelógó fülű állatok. Vannak rövid szőrű, drót szőrű és selymes szőrű fajtái is. A szőrzet színe bármilyen lehet, de a fehér, a vörös és a barna színek, illetve ezek keverékei a legjellemzőbbek. A legtöbb fajtának általában van valamilyen folt a testén, akár kicsi és kerek, akár nagy, ovális alakú.

A vizsla jelleme

A vizslák közös tulajdonsága, hogy a vadásznak megmutatják az általuk észlelt vadat. Ezt angolul „pointing”-nak (jelentése: mutatás) nevezik. Ilyenkor némán felveszik a jelzőpózt. Ez a jelzőpóz általában az egyik mellső láb felemelését jelenti, a fej és a farok mozdulatlanul a hát vonalával van egy síkban. A testbeszédükkel a vad felé mutatnak. Miután a kutya megmutatta a vadat, a vadász előkészülhet a lövéshez és célba veheti azt. A vizslák speciálisan erre lettek kiképezve. Nekik nem szabad a vadat elejteni. Ezt csak a vadász teheti meg. Ez a képesség egy született adottságuk, ám ez nem jelenti azt, hogy nem kell kiképezni őket.

Jellemüket tekintve a vizslák élénkek, mégis kiegyensúlyozottak, szaglásuk kiváló, intelligensek és tanulékonyak. Nagy mozgásigényük miatt inkább kertes házban szokás tartani őket, lakásban való tartás esetén rendszeres, nagy mennyiségű mozgásra van szükségük az energiáik levezetéséhez. Számtalan fajtájukat tenyésztik, Magyarországon a tíz legkedveltebb kutyafajta között vannak a vizslák.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán