Bekeményítenek a csehek: óriási tüntetésre készülnek a gazdák

Bekeményítenek a csehek: óriási tüntetésre készülnek a gazdák

MTI
Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gazdák tiltakozásának megszervezése nagyon bonyolult és hosszú folyamat, ezért mi a bejelentett tüntetések megtartásával továbbra is számolunk. A kormány nem tesz semmit az agrárágazat nehéz helyzetének megoldása érdekében, sőt, néhány lépésével meg súlyosbítja is a problémákat

- erősítette meg Jan Dolezal, a cseh Agrárkamara elnöke a CTK hírügynökség kérdésére válaszolva. Szerinte a tüntetések nagyon széleskörűek, és nem biztos, hogy az utolsók lesznek. Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter kijelentette: a gazdák tiltakozásai nem járulnak hozzá a jelenlegi feszült társadalmi helyzet enyhítéséhez.

A kormány igyekszik minden tőle telhetőt megtenni az agrártermelők gondjainak enyhítése érdekében. Az agrárkamara döntése számomra érthetetlen

- reagált Jan Dolezal bejelentésére a tárcavezető. A Cseh-morva Szakszervezeti Konföderáció viszont bejelentette, hogy a jövő csütörtökre tervezett prágai tiltakozó nagygyűlését nem tartja meg, tekintettel a társadalmi feszültségre. A szakszervezetek a munka törvénykönyvének és a nyugdíjrendszer módosításai ellen akartak tiltakozni.

A szlovák kollégákkal történt egyeztetések után a tüntetést lemondjuk, mert nem akarjuk szítani a Robert Fico elleni támadás után kialakult feszültséget

- közölte Josef Stredula a szakszervezeti szövetség elnöke. Az agrárkamara ugyanakkor bejelentette, hogy szerdán 9 és 13 óra között több száz mezőgazdasági géppel felvonulást tartanak Prága belvárosában, s blokkolni, illetve nehezíteni fogják a forgalmat. Martin Pycha, a Mezőgazdasági Szövetség elnöke szerint több ezer gazda részvétele várható a prágai megmozduláson. Hasonló tiltakozó megmozdulást legutóbb március 20-án tartottak. Országosan akkor több mint 1600 traktor és más gép blokkolta a nagyvárosok forgalmát és több határátkelőn is akadályozták az áthaladást.

Címlapkép forrása: Andreea Alexandru, MTI/MTVA 

Címlapkép forrása: MTI/MTVA/Andreea Alexandru
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?