Komondor

A komondor az egyik legősibb magyar kutyafajta. A komondor legfeltűnőbb tulajdonsága a mérete mellett a hatalmas fehér szőrzete. A komondor lakásba nem való, kertbe ajánlott. 

A komondor története

A legelső írott leírás a komondorról a 16. századból származik, de a fajta jóval azelőtt is létezett már, őrizve a magyar nyájakat. A komondor az egyik legismertebb magyar pásztorkutyafajta, amelyet mai formájában a legrégebben tenyésztettek ki. A kunlakta vidékek pásztorkutyája lehetett. A komondor valószínűleg a kuvaszhoz hasonlóan őseinkkel a népvándorlás idején került a Kárpát-medencébe, de nem kizárt, hogy a kunok hozták be nagy testű pásztorkutyáikat a 13. század közepén. Feladata nem a terelés volt, hanem a kuvaszhoz hasonlóan a nyáj megvédése a ragadozóktól és a tolvajoktól. A komondort az összes magyar kutyafajtával egyetemben 2004-ben nemzeti kinccsé, 2017-ben pedig hungarikummá nyilvánították.

A komondor megjelenése 

A komondor legfeltűnőbb sajátossága a szőrzete, mérete mellett ez a szőrzet teszi a komondort impozánssá, látványossá. A komondornak van egy különleges előnye a munkájukban. A fehér, fonott bundájuk miatt nagyon hasonlóak a nyájukra – fehér göndör szőrű, nagy birkák – és emiatt elrejtőzködhettek közöttük a ragadozók elől, hogy a legmegfelelőbb pillanatban csaphasson le rá. Ápolni nem kell minden nap, elég az összenemezesedett csomókat időnként széttépni, egyébként teljesen öntisztuló. Jelenleg csak fehér (csontfehér) színben tenyésztik, de régebben létezett sárga, foltos, vadas színű változata is. Nagy termete ellenére mozgása kimért, elegáns. A kan marmagassága általában 72–78 cm, a szukáé általában 65–70 cm. A komondor testtömege 40–60 kg, várható élettartama 7-14 év.

A komondor viselkedése

Eredeti munkájából kifolyóan nem nagy igényű fajta, ha megvan a megfelelő tér a mozgásához és a gazdai szeretet, tökéletesen jól érzi magát. Az udvar, porta őrzése annyira a vérében van, hogy tanítani sem kell. A területét nappal keveset mozogva, heverészve őrzi, de ébersége egy pillanatra sem lankad, éjszaka viszont állandó mozgásban van, őrjáratozik. A gyanús mozgást hangos, mély hangú ugatással jelzi, és szerencsére igen ritkán ugat feleslegesen. A betolakodókat szembe támadja le, és nem a megsemmisítés, hanem a hatástalanítás a célja.  

Ideális környezet a komondor számára

A komondor legjobban kertes házban érzi jól magát. Lakásban nem ideális a tartása. Nagy tér- és mozgásigénye van, szeret szabadon lenni, őrizni területét. Majorok, porták, különböző hatalmas telepek nappali és éjjeli őrzésére kiválóan alkalmas, mert megvesztegethetetlen, félelmetes és hihetetlenül éber. 

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!