Könnygázt vetettek be a tiltakozó gazdák ellen: többeket letartóztattak

Könnygázt vetettek be a tiltakozó gazdák ellen: többeket letartóztattak

MTI
Az indiai hatóságok kedden könnygázt vetettek be a terményekre garantált felvásárlási árat követelő gazdák ellen, néhányukat le is tartóztatták, mert megpróbáltak áttörni az Újdelhibe vezető utakat elzáró kordonokon - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A könnygázgránátokat drónokkal dobták le a tömegbe az egyik Újdelhibe vezető belépési ponton, ahol több tízezer földműves próbált bejutni a fővárosba traktorokkal és teherautókkal. A rendőrség szögesdrótból, szöges útzárból és cementtömbökből álló akadályokkal számos belépési pontot eltorlaszolt. A kormány a fővárosban betiltotta a nagyobb gyülekezéseket, illetve felfüggesztette az internetszolgáltatást a szomszédos Harijána állam egyes kerületeiben, hogy megakadályozza a tüntetők közötti kommunikációt.

2021-ben már voltak hasonló tiltakozások Indiában, amelyeket az váltott ki, hogy a kormány módosította a garantált minimálárakat biztosító mezőgazdasági törvényeket. Akkor gazdák tízezrei kezdtek tiltakozni a módosítás, illetve a zord tél és a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt. A kormány korábban úgy védte a gazdákat a terményeik árának hirtelen zuhanásával szemben, hogy minimális felvásárlási árat hirdetett bizonyos alapvető terményekre a vetési időszak kezdetén, a termelési költségeket figyelembe véve. A farmerek attól tartanak, hogy a hatósági árak eltörlése lehetővé teszi a nagyvállalatoknak, hogy olyan alacsony árakat szabjanak meg, amelyeken nekik nem éri meg értékesíteni terményeiket. A gazdák a minden termékre kiterjedő garantált minimumár mellett a kormány azon ígéretének beváltását is követelik, hogy megduplázza a földművesek bevételét.

Mi nem akarunk semmilyen barikádot áttörni. Mi párbeszéddel akarjuk megoldani a problémáinkat. De, ha ők nem tesznek semmit, akkor mi mihez kezdjünk? Ez számunkra kényszerhelyzet

- mondta Szarván Szing Pandher, a gazdák csoportjának egyik vezetője. Márciusban választásokat tartanak Indiában, amelyeken az előrejelzések szerint ismét Modi pártja nyer majd. A számos tárgyalás ellenére a felek ennyi idő alatt sem jutottak megegyezésre, ezért a földművesek és egyes szakszervezetek péntekre az egész országra kiterjedő tüntetést szerveznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?