Elegük van a német gazdáknak, változást követelnek a kormánytól

Elegük van a német gazdáknak, változást követelnek a kormánytól

agrarszektor.hu
Németországban három hónapja folyamatosak a gazdatüntetések. A tiltakozás oka az volt, hogy a német kormánynak takarékoskodnia kell. Ezért hirtelen - 2023. december 15-én - támogatáscsökkentésről döntöttek. Ennek eredményeként olyan döntés született, hogy a 3 milliárd eurós tényleges támogatáscsökkentésből közel 1 milliárd eurót a mezőgazdaságtól kívánt elvenni a német kormány.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ágazati aránytalanságot tetézte, hogy az agrárdízel járulékkedvezményét vonták vissza, mely egy szimbólum megsemmisítése, és egyben egy tabu ledöntése volt. A másik intézkedés pedig a gazdálkodók „zöldrendszáma”, vagyis az agrár- és erdészeti gépek gépjárműadó-kedvezményének eltörlését jelentette. Ez teljesen érthetetlen volt, hiszen ebből a gépjárműadóból az autópályákat, utakat tartják rendben - míg a zöldrendszámmal ezekre a gazdálkodók rá sem mehetnek. Ráadásul a munkagépeik az élettartalmuk 98%-ában a szántóföldeken és a telephelyen közlekednek. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy a német gazdálkodóknak már nagyon sok sérelmük volt a kormány intézkedései miatt, melyek egy része az egész tervezésbiztonságukat fenyegette, és az állattenyésztés rohamos leépülésével és az élelmiszergazdasági külkereskedelem rekordösszegű, 22 Mrd eurós értéket meghaladó élelmiszerimport-többlettel járt - írja MÁSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdák elkeseredettségének okai

A gazdademonstációk oka jóval túlmutat a német kormány agrárpolitikai „ámokfutásán”. Kapcsolódik hozzá egy általános pénzügyi dimenzió - mely a támogatások szűkösségét és a gazdálkodás tervezhetetlenségét is tartalmazza. A Brüsszelből érkező túlbürokratizált, a gazdálkodást korlátozó intézkedések (nitrát-direktíva, növényvédőszer-hatóanyag csökkentése, antibiotikum-használat csökkentése, műtrágya használatának csökkentése, nem termelő-állatjóléti intézkedések bevezetése, a Green Deal és a Farm2Fork előírásai) is megnehezítik a fenntartható gazdálkodás ökonómiai aspektusait.

A 2024. január 8. és 15. között Németország számos nagyvárosában és Berlinben tervezett gazdademonstrációkat a fuvarozók, egyes hajótársaságok és a part menti halászok is megtámogatták. Ebben az időszakban vasutassztrájk is kezdetét vette. A demonstrációk több ezer helyszínen, felváltva, teljesen kiszámíthatatlanul folytak. A tiltakozásokon összesen mintegy 100.000 traktor vett részt országszerte. Több országban is szimpátiatüntetéseket tartottak a gazdák, és számos külföldi résztvevő is megjelent az eseményeken. A német tüntetések hatására több más országban is ekkor kezdődött el a gazdák tiltakozása.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tüntetések eredményei

Bár a gazdálkodók összes követelése egyelőre nem teljesült teljes mértékben, mégis talán az a legfontosabb, hogy mind Németországban, mind pedig Brüsszelben sikerült megváltoztatniuk a politika napirendjét. A legtöbb országban a bürokrácia csökkentése, a versenyképesség helyreállítása fő politikai céllá vált. Ágazati szinten a média érdeklődése óriási felértékelődést jelentett, amit a politikai vezetők nem hagyhatnak figyelmen kívül. A tüntetések az „Ami sok, az sok” mottóval futottak, és számos más szakmai csoportot is mozgósítani tudtak, akik csatlakoztak a tiltakozáshoz, vagy szolidaritást vállaltak a német gazdálkodókkal. Ami összeköti őket az több, mint az agrárdízel: a német szocialista-zöld-liberális kormány politikájába vetett óriási bizalomvesztés.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?