Kardvirág

A kardvirágnak sokféle nemesített változatával találkozhatunk kertekben és parkokban. Általában a vadon élő fajok kisebbek, szerényebbek, mint kerti rokonai.

A kardvirág jellemzői és elterjedése

A kardvirág egy remekül mutatós és méltóságteljes virág, mit mindenki kedvelhet, hiszen kertben is szépen érvényesül akár egyedi, akár csoportos ültetésben, de vágott virágként csokorba rendezve is megállja a helyét. A kardvirágot népnyelv korábban fegyverliliom, mezei dárdácska, kedves madárliliom, illetve legényvirág néven tartotta számon a Kárpát-medencében. Ma már viszont inkább csak kardvirágként nevezik. A kardvirág a nősziromfélék családjába tartozó nemzetség, mely nemzetségbe körülbelül kettőszázötven faj tartozik, Európában és Ázsiában tíz él, a többi Fekete-Afrikában. Legnagyobb elterjedési területe a Dél-Afrikai Köztársaság és Namíbia. A kardvirág keresztezett fajtája több ezerre tehető, Európába a tizennyolcadik század második felében került, ahol újabb fajok nemesítését végezték el.

A kardvirág ápolása

A kardvirág egy dúsan virágzó nagytermetű növény, körülbelül 80-85 cm-re nő meg, ezért karózást is igényel, különben nem bírja magát tartani és elfeküdhet. Szára nem ágazik el, hosszan barázdált levelet növeszt. Erős száron lévő virágai tölcsérformát alkotnak, fürtben sorakoznak és alulról felfelé nyílnak. A kardvirág tavasztól őszig virágzik, amikor az új virágszirmok nyílnak, a régiek elszáradnak. A kéken és feketén kívül számos színárnyalatával találkozhatunk, emellett a virágok felfelé állnak és kardformát öltenek. A kardvirág nem télálló, ezért a gumókat a fagyok előtt fel kell szedni és hűvös helyen kell teleltetni.

A kardvirág ültetésére az április elejétől/közepétől május végéig terjedő időszak a megfelelő. Ha a kardvirágokat nem egyszerre, hanem több ütemben telepítjük, akkor ezzel megnyújthatjuk a virágzási időszakot. A kardvirág az ültetéstől számítva nagyjából 90 nap alatt kezd el virágozni. Érdemes minden évben más helyet keresni nekik, mert így megelőzhető a betegségek kialakulása. A hagymagumókat legalább 10-15 cm mélyre, egymástól körülbelül 15-25 cm távolságra ültessük. Fontos, hogy a kardvirág a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt kedveli, illetve lehetőleg napos, meleg, világos helyet válasszunk számukra. Ha ültetéskor nincs elég természetes csapadék, érdemes öntözni is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon