Bekeményítettek a lengyelek: tojással dobálták meg a Bizottság irodáját

Bekeményítettek a lengyelek: tojással dobálták meg a Bizottság irodáját

MTI
Az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala ellen tüntető gazdák csütörtökön tojással dobálták meg az Európai Bizottság irodáját, majd a vajdasági hivatal székházát is a nyugat-lengyelországi Wroclawban - közölte a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió. A wroclawi főpolgármesteri hivatal szerint a délelőtt kezdődött tüntetésen mintegy kétezren vettek részt, a tiltakozók a belvárosi utcákat több száz traktorral torlaszolták el.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Európai Bizottság képviselete előtt a tüntetők felolvasták követeléseiket. A tömegben petárdák durrantak, és az épületet tojással dobálták meg. A szervezők az incidens miatt rövid idő elteltével hivatalosan feloszlatták a gyűlést, de a gazdák spontán módon tovább folytatták akciójukat. A belvároson át a vajdasági hivatal elé vonultak, ahol több órán át tüntettek. A hivatal bejáratánál a lengyel mezőgazdaságot jelképező koporsót helyezték el. Az épületet szintén megdobálták tojással, gumiabroncsokat, szalmabálákat égettek, és fehér festékkel öntötték le a "Szolidárisak vagyunk Ukrajnával" feliratú óriásplakátot. A wroclawi tüntetéssel párhuzamosan Varsóban Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter a lengyel agrárszervezetek képviselőivel tárgyalt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Polsat News hírtelevízió által is közvetített egyeztetésen a tárcavezető azzal érvelt, hogy a zöld megállapodás témájában a kormány bizonyos engedményeket ért el ez Európai Bizottságnál, a gazdák minden követelményének teljesítése azonban kívül esik a lengyel agrárminisztérium hatáskörén. Megerősítette továbbá: Varsó a lengyel piac stabilizálását célzó kétoldalú megállapodásról tárgyal Ukrajnával. A dokumentumot felhehetőleg március végéig véglegesítik - mondta el Siekierski. A lengyel gazdák a múlt pénteken indított, március 10-ig tartó tiltakozás keretében blokád alatt tartják az összes ukrán határátkelőt, és egyes lengyelországi közutakon lassítják a forgalmat. Keddre új, több lengyel várost és forgalmi csomópontot érintő akciót jelentettek be.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?