Bekeményítettek a lengyelek: már az uniós biztos lemondását követelik

Bekeményítettek a lengyelek: már az uniós biztos lemondását követelik

agrarszektor.hu
Lengyel politikusok felszólították az EU mezőgazdasági biztosát, Janusz Wojciechowski, hogy mondjon le. Közben a lengyel gazdák blokád alá vonták az ország útjait és az ukrán határátkelőket is elállták, és ezzel egy hónapig tartó általános sztrájkba kezdtek az uniós politikák elleni tiltakozásul.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Franciaország, Belgium, Portugália, Görögország, Spanyolország és Németország mezőgazdasági termelői szintén tiltakoznak az éghajlatváltozás kezelésére irányuló uniós intézkedések által rájuk rótt korlátozások, valamint az emelkedő költségek és a szerintük tisztességtelen külföldi verseny ellen - írta meg a Reuters. De immáron Litvániában és Olaszországban is egyre nagyobb tiltakozó megmozdulások zajlanak, sőt, Lengyelországban is újult erővel csaptak fel a tüntetések.

A lengyel gazdák dühösek a szomszédos Ukrajnából származó olcsó élelmiszer-import hatása miatt, valamint kormányuk "passzivitása" miatt. Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa minden oldalról tűz alá került. Wladysław Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettes szerint Janusz Wojciechowskinak sikerült egyesítenie az összes európai és lengyel gazdát az általa javasolt reform ellen, és ezért le kellene mondania. A mezőgazdasági biztost az őt a posztra javasló korábbi kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője, Jarosław Kaczynski is bírálta.

Mindeközben Lengyelországban mintegy 100 földműves és 50 gépkocsi zárta el a Medyka határátkelő megközelítését, akadályozva a forgalmat minden jármű számára - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határszolgálat szóvivője a televízióban. A szakember azt is elmondta, hogy két másik átkelőn is megszakadt a forgalom. Máshol Közép-Európában a magyar-ukrán határon lévő záhonyi átkelőnél gazdatüntetés zajlott. Az Ukrajinszka Pravda hírügynökségnek nyilatkozva Andrij Demcsenko elmondta, hogy a teherautók számára nem volt fennakadás a nap folyamán.

A lengyel média szerint országszerte több mint 250 blokád volt. A képeken traktorokból álló konvojok torlaszolták el az utakat, és olyan transzparensek voltak láthatóak, mint például "Nélkülünk éhesek, meztelenek és józanok lesztek". Egy tüntető szerint mostanra "egész Európa lángokban áll." Mint fogalmazott, megérkezett a Green Deal, amely tönkretette az emberek mezőgazdaságról való gondolkodását. A tiltakozó gazda hozzátette,

Nem vagyunk az ökopárti megoldások ellen, de azokat a gazdákkal kell egyeztetni.

Lengyelország mezőgazdasági minisztere azt mondta, hogy megérti a gazdák előtt álló kihívásokat, de reméli, hogy a tiltakozást meg lehet úgy szervezni, hogy az "a legkevesebb terhet rója a polgárokra". Czeslaw Siekierski pénteken a közszolgálati rádióban kifejtette,

a gazdáknak jogos aggodalmaik, elvárásaik és követeléseik vannak az Ukrajnából, valamint más nem európai piacokról az EU-ba, különösen Lengyelországba érkező áruk túlzott beáramlásának korlátozására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?