Itt az újabb tüntetés: több ezer traktorral vonultak az utcára a gazdák

Itt az újabb tüntetés: több ezer traktorral vonultak az utcára a gazdák

agrarszektor.hu
Több főútvonalon is lezárták a forgalmat, és gumiabroncsokat égettek a spanyol gazdák kedden. Az ország mezőgazdasági termelői ezzel csatlakoztak a többi uniós tagállamban élő és tüntető kollégáikhoz, akik a magas költségek, a bürokrácia és a nem uniós országok versenye ellen tiltakoztak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kedden a spanyol gazdák is csatlakoztak az EU-ban egyre nagyobb figyelmet kapó gazdatüntetésekhez. Ahogy Donaciano Dujo, az ASAJA, Spanyolország egyik legnagyobb mezőgazdasági termelői szövetségének alelnöke a TVE országos televíziónak nyilatkozta, a gazdák különböző árnyalatokkal, de az egész EU-ban ugyanazokkal a problémákkal küzdenek - írta meg a Reuters. Az ASAJA és más szövetségek csütörtöktől tiltakozásra szólítottak fel, de sok gazda kedden traktorral az utakra vonult, és a közlekedési hatóságok szerint az egész országban elakadt a forgalom a déli Sevillától és Granadától egészen a francia határhoz közeli Gironáig.

Az elmúlt hetekben a gazdák az európai országokban, köztük Németországban, Franciaországban és Belgiumban is tiltakozó megmozdulásokat tartottak, amelyek néha erőszakba torkolltak. A spanyol mezőgazdasági minisztérium kedden bejelentette, hogy további 269 millió eurós (289 millió dollár) segélyt oszt szét közel 140 ezer gazdálkodónak, hogy enyhítse a hosszan tartó szárazság és az ukrajnai háború hatásait. Katalónia, Andalúzia, Kasztília-La Mancha és Valencia régiókban legalább 14 autópályát lezártak - derült ki a hivatalos közlekedési adatokból.

Manuel Zamudio, a déli Ronda város 46 éves gazdálkodója a nagy kiskereskedőket hibáztatta, azzal vádolva őket, hogy manipulálják a piacot. Mint mondta,

a politikusok csak a nagy láncokkal törődnek. Minket, gazdákat eladtak.

Gironában több száz traktor, amelyeken olyan feliratú plakátok voltak, mint "gazdák nélkül nincs élelmiszer", elzártak egy autópályát, miközben a tüntetők gúnyolódtak, miközben bozótot és gumiabroncsokat gyújtottak fel. A gazdák szerint az EU által a környezet védelme érdekében rájuk kényszerített szabályok miatt kevésbé versenyképesek, mint más régiókban, például Latin-Amerikában vagy az EU-n kívüli Európában élő társaik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?