Óriási a vízhiány Spanyolországban: kemény döntést hoztak a termelők

Óriási a vízhiány Spanyolországban: kemény döntést hoztak a termelők

agrarszektor.hu
Vízhiány miatt ismét öntözési korlátozásokat vezettek be a spanyolországi Huelva környékén, Európa fő bogyósgyümölcs-termesztő körzetében. A gazdák az intézkedés elleni tiltakozásképpen február elején az utcára vonultak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2023-as évben több, mint 240 ezer tonna szamócát és csaknem 48 ezer tonna málnát termelő spanyolországi Huelva tartományban a vízhiány idén is jelentős kihívást jelent a bogyósgyümölcs-ágazat számára - írta meg a FruitVeB. Jan van Bergeijk, aki már több mint 30 éve termel a körzetben, és a Plusberries csoporton belül a málnáért felelős kereskedelmi referens úgy nyilatkozott, hogy ha nem esik hamarosan jelentős mennyiségű csapadék, nagyon rosszra fordulhat a termelők helyzete.

A vízfelhasználásunkat már eddig is 25%-kal csökkentettük, de most már 50%-kal kellett visszafognunk. Ha ez így marad, és nem lesz eső, akkor jó néhány termelő egyszerűen nem fog tudni minden állományt eltelepíteni. Ha már az első hat hónapban elhasználod a vízkészleted felét, akkor a maradék hat hónapra már nem marad belőle. Pontosan ez történik itt

- magyarázta Jan van Bergeijk.

A szakember beszélt arról is, hogy az idei szezon telepítései a régióban már így is jóval elmaradtak az előző idényekétől, így a termesztett volumen valószínűleg még tovább fog csökkenni. Az áfonyaültetvények akár nyolc évig is termesztésben tarthatók, így valószínűleg előnyt élveznek majd más bogyós kultúrákkal szemben. De ha a termelők októberben szamócát akarnak telepíteni, és nincs vizük, akkor ez egyszerűen nem fog menni - fejtette ki a málnaügyi kereskedelmi felelős.

Ott tartunk, hogy február 1-jén a vízhiány miatt tüntetés lesz Sevillában. És nem hiszem, hogy ez kizárólag az aszályról szólna, ez már egy politikai kérdés is. Mindig azt mondom, hogy ha ki lehet építeni egy gázvezetéket Szibéria és Európa között, akkor egyszerűen nem értem, miért nem lehet lefektetni egy Észak- és Dél-Spanyolországot összekötő vízvezetéket

- mondta Jan van Bergeijk.

A Plusberries csoport szakembere szerint a mezőgazdaság helyzete összességében egyre súlyosbodik. Amikor azt látják, hogy a termelők hogyan küzdenek a személyi költségek növekedésével, a munkahetek rövidülésével és a munkavállalási engedélyekkel kapcsolatos problémákkal, egyáltalán nem az a benyomásuk, hogy a kormányt foglalkoztatná, mit fognak enni a jövőben. Jan van Bergeijk szerint a termesztés áthelyezése a szomszédos országokba, például Marokkóba sok kisebb termelő számára egyszerűen nem kivitelezhető, és kétli, hogy készen állnának erre. Emellett csöbörből-vödörbe kerülnének, mert ezek az országok is gyakran küzdenek vízhiánnyal. Mint mondta, egyelőre várnak, és meglátják majd, csapadékos lesz-e a tavasz. Addig is igyekeznek a lehető legjobb minőséget és szolgáltatást nyújtani ügyfeleiknek.

Van Bergeijk szerint az idei szezonban az értékesítés egyelőre kevésbé problémás. Úgy fogalmazott, hogy

az El Niño miatt is egyértelműen kevesebb gyümölcs van a piacon. Egész Európába exportálunk, Skandináviába, Kelet-Európába, Angliába, a német nyelvű országokba és Hollandiába. Az árak jók, és a málna piacán március végéig/április közepéig nem sok változást várok. A szamóca ára viszont sokkal kevésbé kiszámítható, mindig erősebb ingadozás jellemzi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?