Nem volt meg a kritikus tömeg a budapesti gazdatüntetésen

Nem volt meg a kritikus tömeg a budapesti gazdatüntetésen

agrarszektor.hu
Kevesen voltak a tiltakozók a háromnaposra tervezett budapesti gazdatüntetés második napján. Végül csak egy traktor érkezett meg a fővárosba, ám az sem kapott engedélyt a belvárosba történő behajtáshoz. A demonstrálók a Parlament előtt tartották meg a beszédeiket.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Bár Európában az elmúlt hetekben, hónapokban egymást érték a gazdatüntetések, Magyarországra viszonylag későn jutott el a felbuzdulás. Az első tüntetésre február 9-én került sor, amikor a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében gazdatüntetést tartottak a hazai termelők a záhonyi határátkelőhelyen. A megmozduláson az ország minden vármegyéjéből érkeztek a növénytermesztők, állattenyésztők, méhészek, kertészek egyaránt, hogy erő- és munkagépekkel lezárják az utat az Ukrajnából Magyarországra vezető forgalom elől.

Ezután február 22-én tiltakoztak az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen forgalomakadályozó demonstrációkkal a V4-ek, valamint Lettország és Litvánia gazdaszervezetei. Ezt a megmozdulást a bolgár, a horvát, a román és a szlovén gazdák képviselői is támogatták.

A helyzet pikantériája, hogy néhány nappal a V4-es tüntetés előtt megjelent egy új kormányhatározat a Magyar Közlönyben, ami ismét lehetővé tette, hogy Magyarország ukrán mézet importáljon. Az Agrárszektor megkereste a határozattal kapcsolatban az Agrárminisztériumot. A szaktárca portálunknak azt a választ adta, hogy:

A döntés azért vált szükségessé, mert az ágazati jelzések alapján a magyar termelők számára is hátrányossá vált, hogy a feldolgozott mézet exportáló magyarországi vállalkozások az import mézhez való hozzáférés hiányában érdemi versenyhátrányba kerültek nemzetközi versenytársaikkal szemben az európai uniós piacokon és elveszítik azokat a külföldi vevőiket, akik felé a magyar mézet is értékesítik.

A kormányrendelet hidegzuhanyként érte a magyar méhésztársadalmat, amelynek számos tagja részt vett a február 9-i, záhonyi tüntetésen is. Ahogy egy, az Agrárszektornak nyilatkozó méhész fogalmazott, "A tilalom feloldása egyes piaci szereplőknek jó, de nagyon rossz hír a méhészeknek. Igaz, eddig sem vásárolták a mézet a termelőktől."

Újabb gazdatüntetés szerveződött, ezúttal Budapesten

Ezek után 2024. március 7-én érkezett a hír, hogy mezőgazdasági termelők és a méhészek március 8-a és 11-e között több napig tartó tüntetés terveztek Budapestre. A szombattól hétfőig tartó tüntetésre két fővárosi helyszínt foglaltak le, gyülekezőhelyként a Népligetet, a demonstráció valós területeként pedig a pesti alsó rakpart Parlament és Lánchíd közötti szakaszát. A termelők a kormányzati agrárpolitika változtatásáért tüntetnek a hétvégén. Véleményük szerint ha nem történik változás az agrárpolitikában, akkor a magyar gazdák négyötöde tönkre mehet, ugyanis az alacsony felvásárlási árak mellett kiszámíthatatlanok a támogatások és a jogi környezet. A tüntetők az alkalomra egy 12 pontból álló követelést is összeállítottak. A tüntetés szervezője, Kernbaum Anita az Agrárszektornak azt is elmondta, hogy az Agrárminisztérium hétfőn hajlandó lesz átvenni a hétvégi gazdatüntetés szervezőinek követeléseit.

Szerény lett a tüntetés

A demonstráció azonban meglehetősen szerény léptékű lett. Március 9-én mindössze egy traktor érkezett meg Budapestre, az is Kernbaum Anitához tartozott. Vasárnap sem érkezett több mezőgazdasági gép, és a tüntető gazdák létszáma sem volt túl magas. Mivel az egyetlen traktor nem kapott engedélyt a Parlament elé vonulásra, a demonstrálók részben gyalog, részben autóval tették meg az utat a Népligettől az Országházig - írta meg az Index. A rendezvényen több gazda és méhész is felszólalt, akik mind-mind az ágazat problémáira mutattak rá. A tüntetés vasárnapi programja minden probléma nélkül ért véget.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?