Gazdatüntetés: az Agrárminisztérium átveszi a demonstráló gazdák követeléseit

Gazdatüntetés: az Agrárminisztérium átveszi a demonstráló gazdák követeléseit

Az Agrárminisztérium hétfőn hajlandó átvenni a hétvégi gazdatüntetés szervezőinek követeléseit – mondta el az Agrárszektornak a demonstráció szervezője. Kernbaum Anita hozzátette: várják a traktorokat és a gazdákat a fővárosba, és alapvetően nyugodt akcióra készülnek, senkit sem buzdítanak törvénysértésre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

– mondta el az Agrárszektornak Kernbaum Anita, a hétvégi termelői tüntetés szervezője. Hozzátette: nem tud megnevezni név szerint senkit, aki átveszi a gazdák által összeállított 12 pontot, de mint fogalmazott, „nem a portásról van szó.”

Traktorral is lehet jönni

A szervező kifejtette: a némileg szokatlan módon, többnaposra tervezett tüntetés célja, hogy megmutassák magukat a gazdák.

Azért nem egy napról van szó, mert a korábbi záhonyi tüntetésen sok gazda, illetve méhész úgy érezte, hogy biodíszletként voltak jelen néhány órán át. Ezt nem szeretnénk. Az a célunk, hogy lássák, hogy valóban ki tudunk állni magunkért.

Kernbaum Anita elmondta: sokakban él az a mítosz, hogy traktorral nem lehet behajtani Budapestre. Ezt a szervezők már szombaton szeretnék cáfolni, mivel a KRESZ nem tiltja a traktoros megjelenést. Mint fogalmazott, a szombati napnak egyfajta hívószó jellege lenne. Erre azért is szükség van, mert a traktorral indulási helytől függően 4-6 óra az út Budapestre. Számoltak ezen felül azzal is, hogy kisebb gazdák is megjelennek, akiknek munkahelyük van, ezért nekik is szeretnének lehetőséget biztosítani, hogy a munka végeztével el tudjanak indulni és időben eljussanak a fővárosba.

Száz gazdával már elégedettek lennének

A szervező nem tudott várt létszámot megnevezni, mint elmondta, sokan jelezték felé, hogy érkeznek, de lehetnek olyanok is, akik nem jelezték a részvételüket, de mennek Budapestre a hétvégén. Hozzátette: ha legalább száz gazda megjelenik néhány traktorral, akkor már elégedett lesz. Ez mostanában már eredménynek számít, hiszen elkezdődtek a tavaszi munkák.

Kicsúsztunk az időből. Nem lehet a gazdákat a földről elrángatni ilyenkor.

Nyugodt demonstrációra készülnek

A közelmúltban Németországban, Franciaországban és Olaszországban, valamint több más uniós tagállamban is voltak gazdatüntetések, amelyek több esetben látványos akciókba is torkolltak. Több helyen a termelők szalmabálákat borítottak a középületek elé, hígtrágyát locsoltak szét, valamint a rendőrökkel is összecsaptak.

Ezzel kapcsolatban Kernbaum Anita elmondta: alapvetően nyugodt demonstrációt szeretne, mert úgy véli, csak mérsékelt hangvétellel lehet bármilyen célt is elérni egy tárgyalás során.

Ez azért is fontos, mert ha tárgyalási pozícióba tudunk kerülni, akkor azzal tudunk a legtöbbet segíteni a szektornak. Én ugyanakkor mások döntését, cselekményeit nem tudom befolyásolni. Az biztos, hogy én nem buzdítok senkit semmilyen törvénysértésre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?