Jön a tüntetés a spanyoloknál is: erős követelésekkel álltak elő a gazdák

Jön a tüntetés a spanyoloknál is: erős követelésekkel álltak elő a gazdák

agrarszektor.hu
A spanyol gazdaszövetségek bejelentették, hogy februárban utcára fognak vonulni a szigorú európai szabályozás és a kormányzati támogatás hiánya elleni tiltakozásul. Ezzel párhuzamosan egyre feszültebb a helyzet Európa-szerte, ahogy egyre több uniós tagállamban robbannak ki gazdatüntetések.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tervek szerint februárban az utcára fognak vonulni a gazdák Spanyolországban. A legnagyobb spanyol mezőgazdasági termelői csoportok - az Asaja, a COAG és az UPA - ugyanazokat a sérelmeket osztják, mint más európai országokban működő társaik, mondván, hogy az Európai Bizottság által előírt környezetvédelmi előírások aláássák a termények jövedelmezőségét és növelik az élelmiszerárakat - írta meg a Reuters. A dél-spanyolországi aszály a gazdákat is sújtja, és az elmúlt két évben számos növény, például a rizs és az olajbogyó termelése visszaesett.

Pedro Barato, a mintegy 200 ezer mezőgazdasági termelőt és szarvasmarha-tenyésztőt képviselő spanyol Asaja szövetség elnöke egy rádióinterjúban úgy fogalmazott, hogy a mozgósításokra a lehető leghamarabb sor fog kerülni. A szervezetek közös nyilatkozatukban pedig azt közölték, hogy a tiltakozások a következő hetekben várhatóak. Az Asaja tagjai február 1-jén ülnek össze, hogy előkészületeket tegyenek.

A szomszédos Portugáliában a kis- és közepes méretű gazdaságokat képviselő Nemzeti Mezőgazdasági Szövetség közölte, hogy szintén tiltakozásokat, lassú felvonulásokat és egyéb rendezvényeket szervez. Az időpontokról még nem született döntés. Eközben a franciaországi tiltakozások erősödésével a határon naponta áthaladó mintegy 20 ezer spanyol teherautónak nehézséget okoz a gyümölcs, zöldség és egyéb áruk szállítása.

A spanyol közlekedési szövetség, a Fenadismer becslése szerint a blokádok napi 10 millió eurós (10,84 millió dollár) veszteséget okoznak a spanyol vállalatoknak. A spanyol gazdák szerint a spanyol termelőknek is nehézséget okoz, hogy versenyezzenek az EU-n kívülről alacsonyabb áron behozott termékekkel.

Egy spanyol kormányzati forrás szerint a kormány az elmúlt évtizedekben egyedülálló módon támogatta mezőgazdasági termelőit finanszírozással és szabályozással, hogy segítse őket az éghajlatváltozáshoz és az ukrajnai háború következményeihez való alkalmazkodásban, valamint abban, hogy modernizálódjanak és rugalmasabbá, valamint globális szinten versenyképesebbé váljanak. Míg Spanyolország maximálisan tiszteletben tartotta a gazdák tiltakozási jogát a határ mindkét oldalán, a spanyol gazdák nem szenvedtek ugyanazoktól a problémáktól, mint francia társaik - tette hozzá a forrás.

A gazdák Belgiumban, Németországban, Franciaországban, Romániában és már Litvániában is tiltakoztak. A hangulat egyre feszültebbé válik, Belgiumban már ki kellett menekíteni a környezetvédelmi minisztert egy dulakodásból, ami a tüntetők és a tárcavezető kísérete tört ki. Franciaországban pedig már halálos áldozata is van a megmozdulásoknak. Az olasz gazdák pedig éppen megindultak Brüsszel felé, Róma érintésével.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03