Jön a tüntetés a spanyoloknál is: erős követelésekkel álltak elő a gazdák

Jön a tüntetés a spanyoloknál is: erős követelésekkel álltak elő a gazdák

agrarszektor.hu
A spanyol gazdaszövetségek bejelentették, hogy februárban utcára fognak vonulni a szigorú európai szabályozás és a kormányzati támogatás hiánya elleni tiltakozásul. Ezzel párhuzamosan egyre feszültebb a helyzet Európa-szerte, ahogy egyre több uniós tagállamban robbannak ki gazdatüntetések.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tervek szerint februárban az utcára fognak vonulni a gazdák Spanyolországban. A legnagyobb spanyol mezőgazdasági termelői csoportok - az Asaja, a COAG és az UPA - ugyanazokat a sérelmeket osztják, mint más európai országokban működő társaik, mondván, hogy az Európai Bizottság által előírt környezetvédelmi előírások aláássák a termények jövedelmezőségét és növelik az élelmiszerárakat - írta meg a Reuters. A dél-spanyolországi aszály a gazdákat is sújtja, és az elmúlt két évben számos növény, például a rizs és az olajbogyó termelése visszaesett.

Pedro Barato, a mintegy 200 ezer mezőgazdasági termelőt és szarvasmarha-tenyésztőt képviselő spanyol Asaja szövetség elnöke egy rádióinterjúban úgy fogalmazott, hogy a mozgósításokra a lehető leghamarabb sor fog kerülni. A szervezetek közös nyilatkozatukban pedig azt közölték, hogy a tiltakozások a következő hetekben várhatóak. Az Asaja tagjai február 1-jén ülnek össze, hogy előkészületeket tegyenek.

A szomszédos Portugáliában a kis- és közepes méretű gazdaságokat képviselő Nemzeti Mezőgazdasági Szövetség közölte, hogy szintén tiltakozásokat, lassú felvonulásokat és egyéb rendezvényeket szervez. Az időpontokról még nem született döntés. Eközben a franciaországi tiltakozások erősödésével a határon naponta áthaladó mintegy 20 ezer spanyol teherautónak nehézséget okoz a gyümölcs, zöldség és egyéb áruk szállítása.

A spanyol közlekedési szövetség, a Fenadismer becslése szerint a blokádok napi 10 millió eurós (10,84 millió dollár) veszteséget okoznak a spanyol vállalatoknak. A spanyol gazdák szerint a spanyol termelőknek is nehézséget okoz, hogy versenyezzenek az EU-n kívülről alacsonyabb áron behozott termékekkel.

Egy spanyol kormányzati forrás szerint a kormány az elmúlt évtizedekben egyedülálló módon támogatta mezőgazdasági termelőit finanszírozással és szabályozással, hogy segítse őket az éghajlatváltozáshoz és az ukrajnai háború következményeihez való alkalmazkodásban, valamint abban, hogy modernizálódjanak és rugalmasabbá, valamint globális szinten versenyképesebbé váljanak. Míg Spanyolország maximálisan tiszteletben tartotta a gazdák tiltakozási jogát a határ mindkét oldalán, a spanyol gazdák nem szenvedtek ugyanazoktól a problémáktól, mint francia társaik - tette hozzá a forrás.

A gazdák Belgiumban, Németországban, Franciaországban, Romániában és már Litvániában is tiltakoztak. A hangulat egyre feszültebbé válik, Belgiumban már ki kellett menekíteni a környezetvédelmi minisztert egy dulakodásból, ami a tüntetők és a tárcavezető kísérete tört ki. Franciaországban pedig már halálos áldozata is van a megmozdulásoknak. Az olasz gazdák pedig éppen megindultak Brüsszel felé, Róma érintésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02