Nem áll le a tüntetés Romániában: bekeményítettek a gazdák

Nem áll le a tüntetés Romániában: bekeményítettek a gazdák

MTI
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Costitutiei- (Alkotmány-) téren a főpolgármesteri engedélyben szereplő 100 traktor, 100 nyergesvontató, illetve ötezer ember helyett vasárnap reggel egyetlen teherautó jelent meg, amely vontatóplatformon egy traktort is hozott. A főváros prefektusa (kormánybiztosa) által kiadott menetrend szerint a traktoroknak és teherautóknak egy megszabott útvonalon, a DN6-os jelzésű főút bukaresti bejárata felől menetoszlopban kellett volna bevonulniuk a parlament elé a hajnali órákban, hogy ne akadályozzák a főváros forgalmát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miután a parlament előtti három hektáros parkoló üres maradt, Andrus Danut azt mondta: semmi keresnivalójuk egy politikai párt által bejelentett demonstráción. Szerinte a gazdák és fuvarozók nem "hirdetnek" tüntetéseket, mindenki ott ad hangot elégedetlenségének, ahol tud. Hozzátette: az ország minden tájáról Afumati-on összegyűlt gazdák megmozdulása is spontánul alakult ki, a helyszínen szerveződtek munkacsoportokba, de meggyőződése, hogy az ország megyéiben tüntető gazdák támogatását is élvezik, amikor követeléseikről a kormánnyal tárgyalnak. A gazdák és fuvarozók azt követően határolódtak el a parlament elé meghirdetett háromnapos demonstrációtól, hogy kiderült: erre a - parlamenti botránykeltéseiről elhíresült - Diana Sosoaca szenátor által alapított SOS Romania párt ügyvédje kért és kapott engedélyt.

Az afumati-i tüntetők szószólója szerint a kormány eddigi intézkedései tele vannak "átveréssel", ezért a megmozdulások csak akkor érnek véget, amikor az azonnal teljesíthető követeléseikről sürgősségi kormányrendeletek születnek, a többi probléma megoldásáról pedig írásban vállalt határidőkkel menetrendet fogad el a kormány. A háromnapos demonstráció megszervezéséről a főpolgármesteri hivatallal egyeztető Mircea Bogdan Petre ügyvéd a Hotnews.ro hírportálnak azt mondta: ő nem szervezője a megmozdulásnak, azért kért engedélyt a tüntetésre, mert látta, hogy a gazdák és fuvarozók be akartak vonulni járműveikkel a városba és ezt - az engedély hiányára hivatkozva - a hatóságok megakadályozták.

Az újságírók kamerával és mikrofonnal, a gazdák a traktorokkal, a fuvarozók pedig a teherautókkal harcolnak az igazukért. Én ügyvéd lévén egy kérvényt adtam be, hogy segítsem a tiltakozókat. Sajnos Bukarest prefektusa az engedély kibocsátása óta eltelt 72 órában, pártfeladatát nagyon jól teljesítve, lejáratta a gazdák és fuvarozók érdekében meghirdetett, legitim tüntetést

- magyarázta a tüntetők távolmaradását Mircea Bogdan Petre.

Szombaton az ország több térségében folytatódtak a demonstrációk: Brassó körgyűrűjén az esti órákban több száz traktorral vonultak fel a gazdák, Temesváron munkagépekkel foglalták el a belváros egy számukra kijelölt parkolóját a gazdálkodók, ahol január 24-ig folytatják a tüntetést, az olténiai Craiován, egy - a hatóságok által megszabott - város széli útvonalon, rendezett menetoszlopban vonultak be járműveikkel a tüntetők. Vasárnap Jászvásáron (Iasi) készülnek felvonulni a gazdák a város egyik főútvonalán.

Romániában január 10-e óta munkagépekkel és nehézjárművekkel felvonuló gazdák, illetve fuvarozók spontán tüntetései okoznak fennakadásokat a közlekedésben. A forgalomlassításban megnyilvánuló megmozdulás résztvevői állításuk szerint főleg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások drágulása, az üzemanyag jövedéki adójának növekedése ellen tiltakoznak, a Románián áthaladó ukrán gabonaexport törvénytelen romániai értékesítésének megakadályozását követelik, és kárpótlást követelnek az országban feketén értékesített ukrán mezőgazdasági termékek által okozott veszteségekért.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Robert Ghement

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?