Forronganak a román gazdák: elfajulhat a helyzet az országban

Forronganak a román gazdák: elfajulhat a helyzet az országban

MTI
Romániában munkagépekkel és nehéz járművekkel felvonuló gazdák, illetve fuvarozók előre nem bejelentett tüntetései okoztak fennakadásokat a közlekedésben Bukarest körgyűrűjén és más nagyvárosok környékén pénteken. A harmadik napja tartó, egyre nagyobb méreteket öltő, főleg forgalomlassításban megnyilvánuló megmozdulás résztvevői állításuk szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) drágulása és az üzemanyag jövedéki adójának növekedése ellen tiltakoznak

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Azt is sérelmezik, hogy az ukrán gabonát a román utakon külföldre szállító, és a konstancai kikötőt eltorlaszoló kamionokat a hatóságok állítólag nem ellenőrzik ugyanolyan szigorral, mint a többi járművet. A gazdák és fuvarozók a bukaresti kormány székhelye elé akartak vonulni, amit csütörtök este a csendőrség megakadályozott. A tüntetők között a többi parlamenti párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion, egy másik helyszínen pedig a parlamenti botránykeltéseiről elhíresült Diana Sosoaca szenátor is megjelent, azt hangoztatva, hogy a csendőrség a tüntetéshez való alkotmányos jogot sérti, amikor nem engedi a gazdákat és fuvarozókat járműveikkel a főváros központjába vonulni. A politikusokat a tüntetők lehurrogták, és felszólították őket, hogy ne próbálják saját céljaikra kisajátítani tiltakozásukat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A román hírtelevíziókban megszólaltatott tüntetők azt hangoztatták, hogy azért nem jelentették be a demonstrációt, mert spontán tüntetésről van szó, Catalin Predoiu belügyminiszter szerint viszont a csendőrség törvényesen járt el, mivel a nehéz járművek csak külön engedéllyel közlekedhetnek a fővárosban, amivel - minthogy a megmozdulást nem jelentették be előre - a tüntetők nem rendelkeztek. Csütörtökön a Romániai Szállítmányozók Szövetségének (FORT) küldöttsége tárgyalt a KGFB árának korlátozásáról Sorin Grindeanu szállításügyi miniszterrel, de nem sikerült megegyezniük.

Az egyeztetések várhatóan jövő héten folytatódnak. Pénteken több gazdaszervezet közös közleményben vállalt szolidaritást a spontán megmozdulás résztvevőivel, és arra figyelmeztette a döntéshozókat, hogy a tiltakozási hullám országos méreteket ölthet, ha nem találnak megoldást a gazdák követeléseire. A román hírtelevíziók beszámolói szerint a Bukarest környéki településekről pénteken újabb traktorokból és teherautókból álló menetoszlopok indultak el óránként 10-20 kilométeres tempóban a román főváros felé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Forgalomlassítással tiltakozott péntek délben mintegy 50 munkagéppel több mezőgazdasági termelő a nagylaki határátkelőkhöz vezető főutakon is. Egy helyi gazdaszervezet elnöke, Gheorghe Porubsky a román állami hírügynökségnek azt mondta: a térség mezőgazdasági termelői többek között a piaci árakat letörő olcsó ukrán gabona romániai behozatala, a gazdatámogatások kifizetésének késlekedése, az aszálykárok megtérítésének elmaradása és a magas banki kamatok miatt elégedetlenek. A gazdaszervezet tisztségviselője szerint a határátkelőnél szervezett forgalomlassító akció addig tart, amíg el nem fogy az üzemanyaguk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?