Durvul a helyzet: újabb határátkelőt zártak le a tüntető román gazdák

Durvul a helyzet: újabb határátkelőt zártak le a tüntető román gazdák

agrarszektor.hu
Egy hétig tartó tüntetésbe kezdett több száz román gazda és fuvarozó kezdett szerdától a magas működési költségek elleni tiltakozásul. A tüntetésben résztvevők lezártak egy román-ukrán határátkelőt, de a román főváros, Bukarest határába is szerveztek megmozdulásokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A román gazdák és a fuvarozók nyolc nappal ezelőtt kezdtek el tüntetni az autópályák lezárásával és a forgalom lassításával, valamint román zászlókkal díszített traktor- és teherautó konvojokkal. A tiltakozás a magas gázolajárak és biztosítási díjak, az EU környezetvédelmi intézkedései, valamint az Ukrajnából importált mezőgazdasági termékek által a hazai piacra gyakorolt nyomás ellen irányul - írta meg a Reuters.

Addig fogunk tüntetni, amíg nem fogadják el az első olyan törvényt, amely az általunk jelzett problémák közül a lehető legtöbbre megoldást kényszerít ki

- állt a tüntetők egy csoportjának közleményében, amelyet a vezetőjük küldött el a médiának.

A tiltakozások nincsenek központilag koordinálva, ami megnehezíti a tárgyalásokat a koalíciós kormánnyal, amely idén helyi önkormányzati, parlamenti és európai választások előtt áll. Ugyanakkor Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és 10 - a spontán akciók szervezésétől elhatárolódó, de a tüntetőket szolidaritásukról biztosító - gazdaszervezet hétfőn 13 pontos intézkedéscsomagról állapodott meg, a gazdaszervezetek vezetői pedig bejelentették, hogy részükről a tiltakozás véget ért. A többi érintett szervezet részéről folytatódtak a tiltakozások: kedden a tüntetők egy 76 pontosra bővített követeléslistát terjesztettek a kormány elé.

A tüntetők a hitelek visszafizetésének moratóriumát, a támogatások gyorsabb kifizetését, valamint külön sorokat akarnak a határátkelőkön és a konstancai fekete-tengeri kikötőben az EU-n kívüli országokból - többek között Ukrajnából - érkező teherautók és kamionok számára. A lengyel kamionosok, akik november óta blokád alá vontak néhány ukrán határátkelőt, kedden március 1-jéig felfüggesztették tiltakozásukat, miután megállapodást kötöttek a kormánnyal.

Szerdán romániai fuvarozók Bukarest külvárosában is tiltakoztak, és blokkolták az ukrán határon lévő Siret átkelőhöz vezető sávokat Románia északkeleti részén, a határrendészet adatai szerint több mint kétórás várakozást okozva. Konvojok álltak a konstancai kikötőbe vezető autópályán is, amely Ukrajna legnagyobb alternatív gabonaexport útvonala Oroszország 2022. februári inváziója óta. A kikötői műveletek teljes ütemben folytak, a gabonafélék főként vasúton és uszályokon érkeztek a kikötőbe a Dunán keresztül, bár a közúti szállítást is igénybe vették - írta meg a kikötői hatóság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?