Durvul a helyzet: újabb határátkelőt zártak le a tüntető román gazdák

Durvul a helyzet: újabb határátkelőt zártak le a tüntető román gazdák

agrarszektor.hu
Egy hétig tartó tüntetésbe kezdett több száz román gazda és fuvarozó kezdett szerdától a magas működési költségek elleni tiltakozásul. A tüntetésben résztvevők lezártak egy román-ukrán határátkelőt, de a román főváros, Bukarest határába is szerveztek megmozdulásokat.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A román gazdák és a fuvarozók nyolc nappal ezelőtt kezdtek el tüntetni az autópályák lezárásával és a forgalom lassításával, valamint román zászlókkal díszített traktor- és teherautó konvojokkal. A tiltakozás a magas gázolajárak és biztosítási díjak, az EU környezetvédelmi intézkedései, valamint az Ukrajnából importált mezőgazdasági termékek által a hazai piacra gyakorolt nyomás ellen irányul - írta meg a Reuters.

Addig fogunk tüntetni, amíg nem fogadják el az első olyan törvényt, amely az általunk jelzett problémák közül a lehető legtöbbre megoldást kényszerít ki

- állt a tüntetők egy csoportjának közleményében, amelyet a vezetőjük küldött el a médiának.

A tiltakozások nincsenek központilag koordinálva, ami megnehezíti a tárgyalásokat a koalíciós kormánnyal, amely idén helyi önkormányzati, parlamenti és európai választások előtt áll. Ugyanakkor Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és 10 - a spontán akciók szervezésétől elhatárolódó, de a tüntetőket szolidaritásukról biztosító - gazdaszervezet hétfőn 13 pontos intézkedéscsomagról állapodott meg, a gazdaszervezetek vezetői pedig bejelentették, hogy részükről a tiltakozás véget ért. A többi érintett szervezet részéről folytatódtak a tiltakozások: kedden a tüntetők egy 76 pontosra bővített követeléslistát terjesztettek a kormány elé.

A tüntetők a hitelek visszafizetésének moratóriumát, a támogatások gyorsabb kifizetését, valamint külön sorokat akarnak a határátkelőkön és a konstancai fekete-tengeri kikötőben az EU-n kívüli országokból - többek között Ukrajnából - érkező teherautók és kamionok számára. A lengyel kamionosok, akik november óta blokád alá vontak néhány ukrán határátkelőt, kedden március 1-jéig felfüggesztették tiltakozásukat, miután megállapodást kötöttek a kormánnyal.

Szerdán romániai fuvarozók Bukarest külvárosában is tiltakoztak, és blokkolták az ukrán határon lévő Siret átkelőhöz vezető sávokat Románia északkeleti részén, a határrendészet adatai szerint több mint kétórás várakozást okozva. Konvojok álltak a konstancai kikötőbe vezető autópályán is, amely Ukrajna legnagyobb alternatív gabonaexport útvonala Oroszország 2022. februári inváziója óta. A kikötői műveletek teljes ütemben folytak, a gabonafélék főként vasúton és uszályokon érkeztek a kikötőbe a Dunán keresztül, bár a közúti szállítást is igénybe vették - írta meg a kikötői hatóság.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?