Döntött a román kormány: támogatást kapnak a gazdák és a fuvarozók

Döntött a román kormány: támogatást kapnak a gazdák és a fuvarozók

MTI
Az állattenyésztők és fuvarozók vállalkozásait segítő ágazati támogatásokról döntött csütörtöki ülésén a bukaresti kormány, miután a múlt héten már elfogadott egy első intézkedéscsomagot, amellyel a január 10-e óta tüntető gazdák és fuvarozók követeléseire reagált.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején bejelentette: miután a múlt héten hektáronként 100 eurós támogatást hagytak jóvá az ukrajnai háború következményei által sújtott gazdák számára, ezúttal állatonként 100 eurós támogatásban részesítik a szarvasmarha-tenyésztőket, a sertéseket, illetve szárnyasokat nevelő gazdák pedig "arányos" támogatást kapnak megnövekedett költségeik ellensúlyozására. Az állattenyésztőknek juttatandó támogatás összértéke 72 millió euró - tette hozzá.

A kormányfő azt ígérte: idén a "lehető legmagasabbra", literenként 2 lejre (155 forint) emelik a mezőgazdasági felhasználású gázolaj szubvencióját, vagyis a mezőgazdasági munkáknál felhasznált üzemanyag árának 25 százalékát megtérítik a gazdáknak. Az erről szóló - a mezőgazdasági felhasználású gázolaj jövedéki adóját csökkentő - határozat tervezetét csütörtökön első olvasatban tárgyalta a bukaresti kormány.

Ami a fuvarozókat illeti, a kabinet csütörtökön "megoldást fogad el arra", hogy ne bírságolják meg a határátkelőknél azokat, akiknek a várakozás alatt jár le úthasználati matricájuk érvényessége. Hamarosan a fuvarozók egy másik követelését is megoldják, vagyis külön forgalmi sávokat hoznak létre a határátkelőkön és a konstancai kikötőben az ukrán gabonaszállítmányok számára - mondta a kormányfő. Marcel Ciolacu szerint "működőképesnek bizonyult" a fuvarozók és az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) között született megállapodás is, hiszen az utóbbi napokban már több mint 700 olyan kötelező gépjárműfelelősség-biztosítást kötöttek, amelyek ára nem haladja meg a - hatóság által múlt héten referenciaárként meghatározott - 9000 lejt.

Romániában január 10-e óta munkagépekkel és nehézjárművekkel rendeznek spontán tüntetéseket a megnövekedett költségeik, adóterheik és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalával kapcsolatos nehézségeik miatt a gazdák és fuvarozók. A kormány több ízben tárgyalt az ágazatban működő szakmai szervezetekkel és a spontán tüntetéseken résztvevők küldötteivel. A megbeszélések nyomán részmegoldásokról születtek megállapodások. Romániában a héten már elsősorban az egészségügyi szakszervezetek, a helyi közigazgatási dolgozók és a rendvédelmi alkalmazottak bérköveteléseire irányult a média figyelme, a gazdák és fuvarozók helyenként továbbra is előforduló spontán tiltakozó akciói kisebb teret kaptak a híradásokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?