Súlyosabb hatása lehet a német gazdatüntetéseknek, mint hittük volna

Súlyosabb hatása lehet a német gazdatüntetéseknek, mint hittük volna

agrarszektor.hu
A költségvetési átcsoportosítások és a szigorodó környezetvédelmi előírások komoly károkat okoznak a német mezőgazdaságból élők számára, különösen a kisebb gazdaságokban. Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint ugyanis, ha a német kormány eltörli a mezőgazdasági gépek beszerzésére és az üzemanyagra vonatkozó kedvezményeket, annak következményeként kilőhet az élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek ára, továbbá még olcsóbbá válhat az import.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hétfőn, Berlinben került sor a németországi gazdatüntetések egyik legnagyobb demonstrációjára. Mint ismeretes, a hatalmas elégedetlenséget az váltotta ki, hogy a német kormány költségvetési kiigazításként el akarja venni a mezőgazdasági gépekhez járó beszerzési- és dízeltámogatást. A kabinet - látva a reakciókat - részben visszakozott, ugyanakkor teljesen nem akar engedni a megszorításokból. A gazdaszervezetek az elmúlt napokban többször is jelezték: csak a javaslat végleges elvetését tartják elfogadhatónak - olvasható az Infostart oldalán.

Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint jelenleg nincs könnyű helyzetben a német kormány, ugyanis úgy vett fel hiteleket, hogy azok gyakorlatilag nem számítanak bele az állami költségvetésbe, és ezzel túlköltekezés kezdődött. A mostani tüntetések előzménye, hogy a német kormány mintegy 60 milliárd eurónyi hitelt vett fel a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére, és ezt az összeget a zöld átállási alapba helyezte, de ezt az alkotmánybíróság jogszerűtlennek minősítette. Kiss J. László szerint így keletkezett egy 60 milliárdos rés, és a 2024-es évre konkrétan 17 milliárd eurót „kell megspórolni”. A költségvetési lyuk befoltozásának egyik lépéseként merült fel a gazdák dízeltámogatásának megszüntetése, amelytől a koalíció csak idén 920 millió eurós megtakarítást várna. Ebben a helyzetben kerültek a középpontba a gazdák, illetve komoly viták kezdődtek a takarékossággal kapcsolatban.

Veszélyben a mezőgazdasági dolgozók egzisztenciája?

Németországban körülbelül 1,7 millió mezőgazdasági járművet használnak. A gázolaj literenkénti jövedéki adója eddig 47 cent volt, aminek körülbelül a felét visszatérítették. A német kormány ezt próbálta megszüntetni, amivel jelentősen megnövekedné a gazdák terheit. A dízeltámogatás eltörlése főleg a kisebb gazdaságokat érintené érzékenyen, amelyek száma egyébként évről évre csökken. Kiss J. László felhívta a figyelmet, hogy a kormányzati döntés következményeként kilőhet az élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek ára, továbbá még olcsóbbá válhat az import.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos tudni, hogy a bérek más német szektorokban általában magasabbak, mint a mezőgazdaságban, ezért egyre kevesebb a munkaerő, így a rosszabb fizetést nyújtó kisebb gazdaságok nem találnak elegendő dolgozót. Az egyetemi tanár figyelmeztetett: veszélybe kerülhet a mezőgazdasági termelők egzisztenciája a most kialakult helyzetben. Kiss J. László hozzátette: nem csak a dízeltámogatás eltörlése, illetve a gázolaj jövedéki adójára vonatkozó adótámogatás megszüntetése szülhet komoly problémákat. Mint mondta,

a zöld átállás olyan követelményeket támaszt a gazdákkal szemben, amelyek plusz ráfordításokat vonnak maguk után.

A műtrágya ugyanis jelentősen megdrágult az elmúlt időszakban, miközben számos korlátozást vezettek be a növényvédő szerek használatában. Új istállókat is kellene építeni a gazdaságokban, a haszonterület azonban minden évben csökken. Külön szabályzat írja elő, hogy ugarosítani kell a földek egy részét. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára rámutatott, hogy ezen körülmények, korlátozások miatt veszélyben van a német mezőgazdaság jövője, egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a gazdák és a gazdaságok. Sokáig a figyelem középpontjában maradhat a probléma, még annak ellenére is, hogy jelenleg Németországban alig éri el az egymilliót a mezőgazdasági dolgozók száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?