Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Berlinben

Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Berlinben

agrarszektor.hu
Németország minden sarkából traktorokkal érkeztek gazdák Berlinbe, hogy a kormány két döntése ellen tiltakozzanak. Ezek ugyanis olyan terhet rónának az ágazat szereplőire, amely a működésüket veszélyeztetné.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Traktoros tüntetésbe kezdtek a gazdák Németországban. A Berlinben összegyűlt termelők a kormány azon döntése ellen demonstrálnak, amely megszüntetné a gázolajra vonatkozó támogatásokat, és eltörölné a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási gépek vásárlása után járó adókedvezményeket - írta meg a Világgazdaság. A Német Gazdaszövetség számításai szerint az intézkedések összesen akár 1 milliárd euróba is kerülhetnek a gazdáknak.

A hárompárti koalíciós kormány a döntést azzal indokolta, hogy a karlsruhei alkotmánybíróság döntése után - amelynek értelmében az eredetileg a koronavírus-járvány kezelésére félretett források más célra nem használhatók - 17 milliárd eurós lyuk tátong a jövő évi költségvetésen. A döntést még a zöldpárti agrárminiszter, Cem Özdemir is kritizálta, mondván, a gazdáknak nincs alternatívájuk a dízel helyett más üzemanyagot használni, miközben ők látják el az országot étellel. Hozzátette, hogy az intézkedések túlterhelik az ágazatot.

A német fővárosban a traktorokkal a Brandenburgi kapuhoz vonuló gazdák azonban nem kívánnak meghátrálni, és a gazdaszövetség elnöke, Joachim Rukwied januártól erőteljes ellenállást helyezett kilátásba a döntés megváltoztatása érdekében. Robert Habeck szerint azonban, aki szeretné a támogatások visszaállítását, annak azok finanszírozására is javaslatot kellene tennie. Noha a mezőgazdasági jövedelmek nőttek, a gabonák, az olajos magvak és a tej árának esése nyomot hagyott a gazdák hasznán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?