Súlyos kijelentést tett Nagy István a német gazdatüntetésről

Súlyos kijelentést tett Nagy István a német gazdatüntetésről

MTI
Európa jövőbeni mezőgazdasági létét meghatározó folyamat a német gazdák tiltakozása - mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán a német gazdák tüntetésére reagálva.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A német gazdák az agrártámogatások csökkentése, így a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének eltörlése, illetve a dízelüzemanyagok adókedvezményének csökkentése ellen tiltakoznak. Nagy István elképesztőnek nevezte, hogy a német kancellár még mindig Ukrajna támogatását tartja elsődlegesnek, miközben országában a gazdák jelentős problémákkal néznek szembe, és veszélybe kerül az élelmiszerszuverenitás is.

Látható, hogy az Európai Unió belső piaca felborult, mert miközben az európai gazdáknak szigorú feltételek mellett kell termelniük, addig az Európai Unió megnyitotta piacait Ukrajna előtt, ahol semmilyen szabályt nem kell betartani

- fejtette ki Nagy István.

A tárcavezető szerint a magyar gazdák szolidárisak a német gazdákkal, reménykedve tekintenek a küzdelmükre. Nagy István megjegyezte, hogy Brüsszelben, az agrárminiszterek tanácsában a német gazdákéhoz hasonló küzdelmet vívnak. Az agrárminiszter hangsúlyozta: nem lehet megbontani az egyensúlyt a teremtett világ megőrzése, a gazdák versenyképessége és az EU minőségi élelmiszerrel való ellátásának biztosítása között.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az Nagy István kifejtette: az Európai Unió mezőgazdasága még soha nem volt ennyire "ideológiailag átitatott". A szakmai szempontokat félretolják, és csak a zöld szempontokat veszik előre - vélekedett a tárcavezető, aki szerint joggal mondják a német gazdák, hogy vissza kell térni a normalitáshoz. Nem lehet az európai gazdatársadalomra aránytalanul nagy terhet róni, és minden európai gazdálkodót sért az az ideológiai kijelentés, hogy a klímaváltozásért leginkább a mezőgazdaság tehető felelőssé - mondta.

Az agrárminiszter szerint már rég nem az ukrán gazdálkodókról kell beszélni, hanem azokról a nagy tőkebefektető társaságokról, köztük amerikaiakról, hollandokról, németekről és szaúdiakról, amelyek jelentős földterületet vásároltak Ukrajnában, és nekik kell a biztonságos európai piac. Mindezt zöld ideológiába öltöztetik, és lelkiismeretfurdalást is okoznak az európai gazdálkodóknak - fogalmazott Nagy István.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?