Vanília

A vanília az orchideák családjába tartozó növény, termése számos egészségmegőrző, valamint betegségmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik. A kifejlett növény akár 25 m is lehet.

A vanília jellemzői

A vanília eredetileg Mexikóból származik, először a totonac indiánok termesztették. Igen érzékeny, és lassan fordul termőre, ültetés után általában három év telik el az első virágzásig. A virágait egyenként, kézzel kell beporozni. Terméséből - egyszerre mindössze 80-100 vaníliababot hoz - készül a leggyakrabban használt vaníliarúd és a vanília kivonat. Európába a spanyol hódító Hernan Cortes hozta az 1500-as évek elején. A világ termelésének 70%-át Madagaszkár, a Réunion-, Seychelle- és Comore-szigeteki ültetvények adják. 25%-át az indonéz termőterület adja, a maradékban pedig kis százalékban található csupán mexikói vanília. India az utóbbi időkben áldoz egyre több területet és energiát a vaníliatermesztése beindítására.

A vanília felhasználása és gyógyhatása

A vanília fagylalt és a vaníliás sütemények valószínűleg sokak szívében igen kedves helyet foglal el, nem véletlenül. A vaníliabab mintegy 52 százaléka víz, ezen kívül gazdag szénhidrátokban, cukrokban és fehérjékben, ezért kalóriatartalma igen magas: 100 g vanília rúd nagyjából 288 kalória. Kisebb mennyiségben fellelhetők benne tanninok és különböző nyomelemek, kalcium, nátrium, foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán és vas. Vitamintartalmát a B1-, B2-, B3-, B5-, és B6-vitamin határozza meg. A vanília fogyasztása segít megszüntetni a depressziót, a stresszes állapotot ás az ezzel járó magas vérnyomást, valamint az alvászavarokat is. Nagyon fontos tisztázni, hogy csak a természetes vanília rúd rendelkezik jótékony tulajdonságokkal. A jóval olcsóbb, szintetikus vaníliának mindössze 5 százaléka az eredeti fűszernövény.

Az illóolaj, valamint a növény főzete - főként B-vitaminjainak köszönhetően - fertőtleníti és nyugtatja az ekcémás, pattanásos bőrt, elősegíti az új, egészséges bőrszövetek fejlődését. A vanília nagyszerű étvágygerjesztő, valamint növeli a gyomorsavak mennyiségét, ezáltal javítja az emésztést. Antibakteriális és gombaölő, védi a DNS-t, megelőzi a rákos sejtek képződését. A vanília daganatellenes tulajdonságát erősíti antioxidáns hatása is. Mivel jóllakottságérzetet okoz, fogyókúrázóknak is ajánlott.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon