
Megválaszoljuk a nagy kérdést: meddig ehetők a felbontott élelmiszerek?
Az élelmiszerek eltarthatóságát a csomagoláson feltüntetett dátumok jelzik, ám ezek kizárólag a bontatlan, sértetlen csomagolásra vonatkoznak.
A vanília az orchideák családjába tartozó növény, termése számos egészségmegőrző, valamint betegségmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik. A kifejlett növény akár 25 m is lehet.
A vanília jellemzői
A vanília eredetileg Mexikóból származik, először a totonac indiánok termesztették. Igen érzékeny, és lassan fordul termőre, ültetés után általában három év telik el az első virágzásig. A virágait egyenként, kézzel kell beporozni. Terméséből - egyszerre mindössze 80-100 vaníliababot hoz - készül a leggyakrabban használt vaníliarúd és a vanília kivonat. Európába a spanyol hódító Hernan Cortes hozta az 1500-as évek elején. A világ termelésének 70%-át Madagaszkár, a Réunion-, Seychelle- és Comore-szigeteki ültetvények adják. 25%-át az indonéz termőterület adja, a maradékban pedig kis százalékban található csupán mexikói vanília. India az utóbbi időkben áldoz egyre több területet és energiát a vaníliatermesztése beindítására.
A vanília felhasználása és gyógyhatása
A vanília fagylalt és a vaníliás sütemények valószínűleg sokak szívében igen kedves helyet foglal el, nem véletlenül. A vaníliabab mintegy 52 százaléka víz, ezen kívül gazdag szénhidrátokban, cukrokban és fehérjékben, ezért kalóriatartalma igen magas: 100 g vanília rúd nagyjából 288 kalória. Kisebb mennyiségben fellelhetők benne tanninok és különböző nyomelemek, kalcium, nátrium, foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán és vas. Vitamintartalmát a B1-, B2-, B3-, B5-, és B6-vitamin határozza meg. A vanília fogyasztása segít megszüntetni a depressziót, a stresszes állapotot ás az ezzel járó magas vérnyomást, valamint az alvászavarokat is. Nagyon fontos tisztázni, hogy csak a természetes vanília rúd rendelkezik jótékony tulajdonságokkal. A jóval olcsóbb, szintetikus vaníliának mindössze 5 százaléka az eredeti fűszernövény.
Az illóolaj, valamint a növény főzete - főként B-vitaminjainak köszönhetően - fertőtleníti és nyugtatja az ekcémás, pattanásos bőrt, elősegíti az új, egészséges bőrszövetek fejlődését. A vanília nagyszerű étvágygerjesztő, valamint növeli a gyomorsavak mennyiségét, ezáltal javítja az emésztést. Antibakteriális és gombaölő, védi a DNS-t, megelőzi a rákos sejtek képződését. A vanília daganatellenes tulajdonságát erősíti antioxidáns hatása is. Mivel jóllakottságérzetet okoz, fogyókúrázóknak is ajánlott.

Az élelmiszerek eltarthatóságát a csomagoláson feltüntetett dátumok jelzik, ám ezek kizárólag a bontatlan, sértetlen csomagolásra vonatkoznak.
Az élelmiszeripar és a gasztronómia folyamatosan változik, és ezzel együtt nő a kereslet az eredeti alapanyagokat helyettesítő termékek iránt.
Átalakítja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar csomagolási folyamatait az új uniós szabályozás (PPWR), amely 2026 augusztusától lép életbe.
Csak Magyarországon 8-9 millió csokimikulás talál gazdára, miközben az alapanyagot jelentő kakaóbab termelése egyre nagyobb kihívásokkal küzd.
Mostanra mindenki számára bebizonyosodott, hogy már nem működnek azok a módszerek, amiket 10-20 éve alkalmaztak a gazdák.
Az afrikai sertéspestis (ASP) napjaink egyik legnagyobb állategészségügyi kihívása.
A modern mezőgazdaságban egyre nagyobb szerep jut a digitális adatgyűjtésnek, a precíziós gazdálkodásnak és az okoseszközökre épülő információáramlásnak.
Miért jelent valós előnyt a KWS hibridek alacsony betakarításkori szemnedvessége? Profit és kiszámíthatóság!
A KUHN újdonságai a szántóföldeken: modern technológiák a hatékonyabb, fenntarthatóbb mezőgazdaságért.