
Nincs mese, változtatni kell a gazdáknak: ez a növény lehet a mentőöv
Az elmúlt évek tapasztalatai világosan mutatják, hogy a klímaváltozás gyökeresen alakítja át a magyar mezőgazdaság mindennapjait.
A vanília az orchideák családjába tartozó növény, termése számos egészségmegőrző, valamint betegségmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik. A kifejlett növény akár 25 m is lehet.
A vanília jellemzői
A vanília eredetileg Mexikóból származik, először a totonac indiánok termesztették. Igen érzékeny, és lassan fordul termőre, ültetés után általában három év telik el az első virágzásig. A virágait egyenként, kézzel kell beporozni. Terméséből - egyszerre mindössze 80-100 vaníliababot hoz - készül a leggyakrabban használt vaníliarúd és a vanília kivonat. Európába a spanyol hódító Hernan Cortes hozta az 1500-as évek elején. A világ termelésének 70%-át Madagaszkár, a Réunion-, Seychelle- és Comore-szigeteki ültetvények adják. 25%-át az indonéz termőterület adja, a maradékban pedig kis százalékban található csupán mexikói vanília. India az utóbbi időkben áldoz egyre több területet és energiát a vaníliatermesztése beindítására.
A vanília felhasználása és gyógyhatása
A vanília fagylalt és a vaníliás sütemények valószínűleg sokak szívében igen kedves helyet foglal el, nem véletlenül. A vaníliabab mintegy 52 százaléka víz, ezen kívül gazdag szénhidrátokban, cukrokban és fehérjékben, ezért kalóriatartalma igen magas: 100 g vanília rúd nagyjából 288 kalória. Kisebb mennyiségben fellelhetők benne tanninok és különböző nyomelemek, kalcium, nátrium, foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán és vas. Vitamintartalmát a B1-, B2-, B3-, B5-, és B6-vitamin határozza meg. A vanília fogyasztása segít megszüntetni a depressziót, a stresszes állapotot ás az ezzel járó magas vérnyomást, valamint az alvászavarokat is. Nagyon fontos tisztázni, hogy csak a természetes vanília rúd rendelkezik jótékony tulajdonságokkal. A jóval olcsóbb, szintetikus vaníliának mindössze 5 százaléka az eredeti fűszernövény.
Az illóolaj, valamint a növény főzete - főként B-vitaminjainak köszönhetően - fertőtleníti és nyugtatja az ekcémás, pattanásos bőrt, elősegíti az új, egészséges bőrszövetek fejlődését. A vanília nagyszerű étvágygerjesztő, valamint növeli a gyomorsavak mennyiségét, ezáltal javítja az emésztést. Antibakteriális és gombaölő, védi a DNS-t, megelőzi a rákos sejtek képződését. A vanília daganatellenes tulajdonságát erősíti antioxidáns hatása is. Mivel jóllakottságérzetet okoz, fogyókúrázóknak is ajánlott.
Az elmúlt évek tapasztalatai világosan mutatják, hogy a klímaváltozás gyökeresen alakítja át a magyar mezőgazdaság mindennapjait.
A mesterséges hús egy olyan élelmiszeripari termék, amelyet állati sejtekből állítanak elő laboratóriumi körülmények között.
A szakember szerint a szója a szemünk láttára írja át a hazai növénytermesztési szokásokat.
A 2025-ös nyár rendkívül aszályos időjárása komoly hatással van az ország agráriumára.
Ha néhány dologra odafigyelünk, sok hibát elkerülhetünk, amiért hálásak lesznek a növények is.
Kukorica vagy kalászos után vetett kalászosokban a Fuzárium fajok szaporító képletei a talajban felszaporodhatnak, elsősorban a talajban található növényi maradványokon telelnek át.
A KUHN Optimer rövidtárcsa nagy munkaszélességgel, stabil mélységtartással és alacsony vonóerőigénnyel kínál hatékony, gazdaságos tarlóhántást.