Tragédia Franciaországban: már halálos áldozata is van a gazdatüntetéseknek

Tragédia Franciaországban: már halálos áldozata is van a gazdatüntetéseknek

agrarszektor.hu
Kiterjesztették a traktoros és teherautós útlezárásokat a francia gazdák kedden, ami már számos forgalmi dugót és egy halálos balesetet is eredményezett. Mindeközben a szakszervezetek sürgetik a kormányt, hogy foglalkozzon az alacsonyabb költségeket és szabályozást célzó követeléseikkel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fokozódik a helyzet Franciaországban: új szintre lépett a múlt héten kezdődött gazdatüntetés. A mai nap során a tiltakozó gazdák újabb utakat zártak le. Amint Arnaud Gaillot, a Jeunes Agriculteurs (Fiatal Gazdák) szakszervezet vezetője fogalmazott, addig nem oldják fel az útlezárásokat, amíg a miniszterelnök nem tesz nagyon konkrét bejelentéseket - írta meg a Reuters. A növekvő felháborodás, amely a szomszédos országokból is átterjedt, az európai uniós választási kampány felgyorsulásával egy időben történik, és ez az első nagy kihívás Emmanuel Macron elnök új miniszterelnöke, Gabriel Attal számára.

Órákkal azután, hogy hétfő este a szakszervezeti tisztségviselők találkoztak Attallal, újabb traktoros konvojok indultak útlezárásra az éjszaka folyamán, többek között az A7-es autópálya dél-franciaországi szakaszán. "Elegünk van a környezetvédelmi adókból" - állt a francia média által közzétett képen az autópályát elzáró hígtrágyatartályra rózsaszínnel fújt felirat.

Halálos baleset is történt már a tüntetések miatt

A francia rendőrség közlése szerint egy nő meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült, amikor egy autó belerohant egy útzárba a délnyugati Ariege régióban. Az esettel kapcsolatban Arnaud Rousseau, az FNSEA mezőgazdasági termelők szakszervezetének vezetője mindenkit arra kért, hogy maradjon nyugodt és ésszerű.

A francia gazdák tiltakoznak a kiskereskedők által gyakorolt árnyomás ellen is, amely az élelmiszerárakat akarja csökkenteni, valamint a szigorodó környezetvédelmi szabályozás ellen - ezek a sérelmek Európa-szerte tüntetéseket váltottak ki. A délnyugati gyümölcstermesztő régióban, Agen környékén hétfő óta megszakadt a forgalom az A62-es autópályán.

Franciaországban nagyon kényes téma a mezőgazdasági politika

A Reuters szerint Emmanuel Macron attól tart, hogy a júniusi európai parlamenti választások előtt a gazdák egyre nagyobb szimpátiával fognak viseltetni a szélsőjobboldal iránt. A mezőgazdasági politika mindig is érzékeny téma volt Franciaországban, az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági termelőjében, ahol több ezer független hús-, tej-, bor- és egyéb terméktermelő rendre rendbontó tüntetéseket szervez. A kormány felfüggesztette a mezőgazdasági törvényjavaslatot, mondván, hogy meg akarja hallgatni a mezőgazdaság képviselőit, mielőtt további intézkedéseket hozna az ágazat támogatására. Miután azonban a szakszervezeti tisztségviselőkkel hétfő este folytatott első tárgyalások nem vezettek eredményre, a gazdák országszerte közölték, hogy a héten újabb tiltakozó megmozdulásokat szerveznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?