Vöcsök

A vöcsök vízimadár, amely az úszó és a bukó madarak közé tartozik. A vöcsökfélék fajai az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatóak.

A vöcsökfélék (Podicipedidae) a madarak osztályának vöcsökalakúak (Podicipediformes) rendjébe tartozó, széles körben elterjedt édesvízi madarak. Egyik-másik fajuk a vonulás és a tél idején tengeri élőhelyeken is megtalálható. Néhány röpképtelen fajuk is létezik, leginkább az állandó tavakban.

A vöcsök életmódja

A vöcsökfélék úszó és bukó madarak. Jellemzően nappali életmódot folytatnak, de néha éjjel is aktívak. A legtöbb faj egyedei magányosan vagy párban élnek, ám télen általában kisebb csapatokat alkotnak. A búvárkodás során néha a madarak egész teste a víz alá kerül, elmondható, hogy minél meredekebb szögben buknak a víz alá, annál mélyebbre jutnak. A nagyobb fajok általában 10-40 másodpercig maradnak víz alatt, de képesek 1-2 percig is, legfeljebb 3 percig. A kisebb fajok kevesebb ideig maradnak a víz alatt. A mélység általában 1-4 méter.

A vöcsök előfordulása

A vöcsökfélék szinte minden kontinensen megtalálhatóak, kivéve az Antarktiszt. Ezek a madarak különösen kedvelik a sekély, homokos aljú tavakat, ahol nincs áramlás. Ritkábban lehet látni őket lassú folyású folyóknál is, illetve a szaporodási időszakban egyes fajok láthatók a tengeren is. Noha több faj is kimerészkedik a tengerre, ezek soha nem mennek távol a parttól.

A vöcsök táplálkozása

A vöcsökfélék étrendje a halaktól kezdve az édesvízi rovarokon át a rákfélékig terjed.

A vöcsök fajtái

A vöcsökfélék rendje egyetlen családot foglal magában, a Podicipedidae-t, amely 22 fajt tartalmaz hat fennmaradt nemzetségben. Bár a vöcsökfélék felszínesen hasonlítanak más búvárkodó madarakra, mint például a pacsirtákra és a szárcsákra, a morfológiai, molekuláris és paleontológiai adatok alapján a flamingókkal állnak a legközelebbi rokonságban.

A vöcsök szaporodása

A vöcsökfélék a szaporodási időszakukban monogám párokat alkotnak. Egyes fajok hímei násztánccal hódítják el párjukat. A fészekrakás a szárazföldön történik, de mindig a vízparton. A fészket a két szülő közösen készíti el vízinövényekből, ágakból és levelekből. A fészkek átmérője 30-50 centiméter, nagyon ritka esetben akár egy méter is, de ez függ a körülményektől és az építőanyag mennyiségétől. A fészekaljuk általában 2-7 tojásból áll. Egy évben maximum három fészekalj van, de általában egy vagy kettő jellemző. A tojásokon mindegyik szülő kotlik, a kotlás időtartama általában 20-30 nap. A fiatalokra jellemző a csíkos mintázatú tollazat. Mikor hideg a víz, a szülők általában a hátukon szállítják a fiókáikat.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!