Forronganak a francia gazdák: hatalmas tiltakozások jöhetnek az országban

Forronganak a francia gazdák: hatalmas tiltakozások jöhetnek az országban

MTI
A legjelentősebb francia mezőgazdasági szervezet, az FNSEA hétfő este bejelentette, hogy mindaddig folytatódnak a három nappal ezelőtt kezdődött forgalomlassító akciók, amíg a gazdák nem kapnak "konkrét válaszokat" a reménytelen helyzetükre. A kormány még a hét folyamán bejelentéseket ígért.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Csütörtök este óta több tucat gazda blokkolja a délnyugati A64-es autópálya egy szakaszát, és több tucatnyi tüntető foglalta el a szintén déli A9-es autópálya sávjait is. Arnaud Rousseau, az FNSEA elnöke, miután találkozott Gabriel Attal kormányfővel, a sajtónak elmondta, hogy nagyon konkrét lépésekre van szükségük, ezért azt mondták a miniszterelnöknek, hogy amíg nincsenek konkrét döntések, addig nem oldják fel az akciókat a helyszíneken. A FNSEA elnöke hozzátette, hogy az agrártársadalom

nem fog megelégedni kisebb intézkedésekkel.

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter a találkozó után úgy fogalmazott, hogy "a miniszterelnök világosan kifejezte azon szándékát, hogy gyorsan, még a héten, számos kezdeti bejelentést tegyen". A francia kormány ugyanis nem titkoltan attól tart, hogy országos tiltakozás alakul ki, hasonlóan a németországi, a hollandiai, a brit vagy a romániai gazdatüntetésekhez.

Rendőrségi források szerint egyelőre csak néhány száz gazda tiltakozik Franciaországban, de amennyiben a hatóságok nem adnak válaszokat, az akciók radikalizálódására is várható. Az AFP hírügynökség által idézett forrás szerint a gazdatüntetés népszerű a lakosság körében, mert a tiltakozók eddig nem követtek el hibákat, hanem inkább ingyenessé tették az autópálya-kapukon az áthaladást és semlegesítették a sebességmérő kamerákat.

Számunkra az igazi válság a mezőgazdasági termékek ára és az alacsony jövedelem

- mondta Laurence Marandiere, a Confédération paysanne nevű gazdaszervezet szóvivője az AFP-nek.

A szóvivő "az évtizedek óta alkalmazott politikát, az ultraliberalizmust" vádolta a gazdák lecsúszásáért, amit szerinte az egymást követő kormányok és az FNSEA közti összejátszás okoz. Az elmúlt években az FNSEA, a legnagyobb mezőgazdasági termelők szakszervezete számos megállapodást kötött a kormánnyal, például a víz vagy a növényvédőszerek adójáról. A mezőgazdasági miniszter szerint jelenleg a legégetőbb kérdések között szerepelnek az ipari termelőkkel és a nagy üzletláncokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások annak érdekében, hogy a termelőket jobban megfizessék, a számos ágazatot érintő válságok, valamint az adminisztrációs feladatok egyszerűsítésére irányuló kérelmek.     

A tüntető gazdák ezen kívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédőszerekre, a traktorok üzemanyagárának emelését állítsák le, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás. Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy "a rendfenntartó erők (egyelőre) nem tervezik a blokádok felszámolását, mert nem történt rongálás".     

A kormány igyekszik óvatosan fellépni a gazdákkal szemben, hogy elkerülje egy újabb társadalmi tiltakozás kialakulását. Az előző miniszterelnök, Élisabeth Borne decemberben bejelentette, hogy lemond a növényvédőszerekre és az öntözésre kivetett adók emeléséről, ami viszont a környezetvédelmi szervezetek és a vízügyi szervezetek nemtetszését váltotta ki. Franciaországban az ágazat azt is rossz néven veszi, hogy többször elhalasztották az Emmanuel Macron államfő által több mint egy éve megígért törvénytervezetet a mezőgazdaságról, amelynek célja a generációváltás ösztönözése lenne, miután a félmillió gazdából álló agrárnépesség elöregedőben van.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?