Forronganak a francia gazdák: hatalmas tiltakozások jöhetnek az országban

Forronganak a francia gazdák: hatalmas tiltakozások jöhetnek az országban

MTI
A legjelentősebb francia mezőgazdasági szervezet, az FNSEA hétfő este bejelentette, hogy mindaddig folytatódnak a három nappal ezelőtt kezdődött forgalomlassító akciók, amíg a gazdák nem kapnak "konkrét válaszokat" a reménytelen helyzetükre. A kormány még a hét folyamán bejelentéseket ígért.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csütörtök este óta több tucat gazda blokkolja a délnyugati A64-es autópálya egy szakaszát, és több tucatnyi tüntető foglalta el a szintén déli A9-es autópálya sávjait is. Arnaud Rousseau, az FNSEA elnöke, miután találkozott Gabriel Attal kormányfővel, a sajtónak elmondta, hogy nagyon konkrét lépésekre van szükségük, ezért azt mondták a miniszterelnöknek, hogy amíg nincsenek konkrét döntések, addig nem oldják fel az akciókat a helyszíneken. A FNSEA elnöke hozzátette, hogy az agrártársadalom

nem fog megelégedni kisebb intézkedésekkel.

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter a találkozó után úgy fogalmazott, hogy "a miniszterelnök világosan kifejezte azon szándékát, hogy gyorsan, még a héten, számos kezdeti bejelentést tegyen". A francia kormány ugyanis nem titkoltan attól tart, hogy országos tiltakozás alakul ki, hasonlóan a németországi, a hollandiai, a brit vagy a romániai gazdatüntetésekhez.

Rendőrségi források szerint egyelőre csak néhány száz gazda tiltakozik Franciaországban, de amennyiben a hatóságok nem adnak válaszokat, az akciók radikalizálódására is várható. Az AFP hírügynökség által idézett forrás szerint a gazdatüntetés népszerű a lakosság körében, mert a tiltakozók eddig nem követtek el hibákat, hanem inkább ingyenessé tették az autópálya-kapukon az áthaladást és semlegesítették a sebességmérő kamerákat.

Számunkra az igazi válság a mezőgazdasági termékek ára és az alacsony jövedelem

- mondta Laurence Marandiere, a Confédération paysanne nevű gazdaszervezet szóvivője az AFP-nek.

A szóvivő "az évtizedek óta alkalmazott politikát, az ultraliberalizmust" vádolta a gazdák lecsúszásáért, amit szerinte az egymást követő kormányok és az FNSEA közti összejátszás okoz. Az elmúlt években az FNSEA, a legnagyobb mezőgazdasági termelők szakszervezete számos megállapodást kötött a kormánnyal, például a víz vagy a növényvédőszerek adójáról. A mezőgazdasági miniszter szerint jelenleg a legégetőbb kérdések között szerepelnek az ipari termelőkkel és a nagy üzletláncokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások annak érdekében, hogy a termelőket jobban megfizessék, a számos ágazatot érintő válságok, valamint az adminisztrációs feladatok egyszerűsítésére irányuló kérelmek.     

A tüntető gazdák ezen kívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédőszerekre, a traktorok üzemanyagárának emelését állítsák le, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás. Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy "a rendfenntartó erők (egyelőre) nem tervezik a blokádok felszámolását, mert nem történt rongálás".     

A kormány igyekszik óvatosan fellépni a gazdákkal szemben, hogy elkerülje egy újabb társadalmi tiltakozás kialakulását. Az előző miniszterelnök, Élisabeth Borne decemberben bejelentette, hogy lemond a növényvédőszerekre és az öntözésre kivetett adók emeléséről, ami viszont a környezetvédelmi szervezetek és a vízügyi szervezetek nemtetszését váltotta ki. Franciaországban az ágazat azt is rossz néven veszi, hogy többször elhalasztották az Emmanuel Macron államfő által több mint egy éve megígért törvénytervezetet a mezőgazdaságról, amelynek célja a generációváltás ösztönözése lenne, miután a félmillió gazdából álló agrárnépesség elöregedőben van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?