Nincs megállapodás: folytatódik a gazdák tüntetése Berlinben

Nincs megállapodás: folytatódik a gazdák tüntetése Berlinben

agrarszektor.hu
Hiába tartottak egész napos tiltakozó akciót Berlinben a német gazdák, végül nem sikerült megállapodniuk a kormánnyal. Nem kizárt az sem, hogy a tüntetések később folytatódnak. A német kormány ugyanakkor tehermentesíteni kívánja a mezőgazdaságot, az erre vonatkozó jelentést a napokban fogják a parlament elé terjeszteni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Joachim Ruckwied, az országos gazdaszövetség elnöke a ZDF televízió által ismertetett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az egyeztetés eredménytelenül ért véget. Mint mondta, csak olyan témák kerültek megvitatásra, amelyekről 30 éve vitatkoznak, eredmény nélkül - írta meg az Infostart. Joachim Ruckwied Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a következő napokra nem terveznek újabb tiltakozásokat, és bíznak abban, hogy a kormány talál olyan megoldást, amelyet a szövetség is támogatni tud. A német gazdaszövetség elnöke arra szólította fel a Bundestagot, hogy csütörtök estig dolgozzon ki erre vonatkozó intézkedéseket, különös tekintettel a dízelüzemanyagokra vonatkozó adókedvezmények tervezett megszüntetésének eltörlésére. Az országos szövetség a tartományi szövetségekkel együtt mostanáig azon az állásponton volt, hogy ragaszkodik az eddig folyósított mezőgazdasági szubvenciók tervezett csökkentéséről való teljes lemondáshoz.

A tiltakozó akciókat a gazdák egy héttel ezelőtt ennek érdekében kezdték, traktoros felvonulásokkal szerte az országban rendkívüli közlekedési blokádokat, illetve káoszt okozva. Az eredetileg egy hétre tervezett tüntetéssorozat záró, a Brandenburgi kapunál tartott megmozdulásán Christian Lindner pénzügyminiszter elvetette a gazdák követeléseit, és csak a bürokrácia mérséklésére, illetve további tárgyalásokra tett homályos ígéretet, ám a tiltakozó gazdák ennek nyomán kifütyülték őt.

Esti értékelésében a gazdaszövetség elnöke hangsúlyozta azt is, hogy amennyiben a parlament csütörtök estig nem hoz előremutató intézkedést, a gazdák fenntartják a jogot további lépések megtételére. Ruckwied korábban kijelentette, hogy ilyen esetben folytatni kívánják a tiltakozó akciókat.

A Scholz-kormány még az elmúlt év végén a rendkívül súlyos költségvetési hiány miatt döntött a gazdáknak nyújtott támogatások, mindenekelőtt a különböző adókedvezmények megvonásáról. Később a kilátásba helyezett országos tiltakozó akció hatására némileg visszakoztak. Egyelőre úgy fest, hogy a német kormány mégsem törli el a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességét, a gazdák számára legfájóbb intézkedést, a dízelüzemanyagokra vonatkozó adókedvezményeket pedig három évre elosztva vonná vissza. A tartományi szövetségek, élükön az országos szövetséggel ezt azonban nem fogadták el, és ennek nyomán kezdődött egy héttel ezelőtt a rendkívüli tiltakozó akció.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?