Egyre dühösebbek a lengyel gazdák: már teljesen lezárták az ukrán határt

Egyre dühösebbek a lengyel gazdák: már teljesen lezárták az ukrán határt

agrarszektor.hu
A tüntető lengyel gazdák tovább fokozták a nyomást a lengyel-ukrán határon, és szinte teljes mértékben blokkolták a forgalmat. A drasztikus lépést a megélhetésük védelmével indokolják, ám az ukránok szerint ezzel ártanak a háborús erőfeszítéseknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Európa-szerte tüntetnek a gazdák az Európai Unió éghajlatváltozás elleni intézkedései által rájuk rótt korlátozások, valamint az emelkedő költségek és a szerintük külföldről, különösen Ukrajnából érkező tisztességtelen verseny ellen - írta meg a Reuters. A tagállamok kormányai folyamatosan tárgyalnak a tüntetőkkel, és születtek már sikeres megállapodások is, ám vannak olyan országok, ahol még nem látszik a demonstrációk vége. Az egyik olyen tagállam Lengyelország, ahol a határokon a gazdák és a fuvarozók már eddig is erősen korlátozták a forgalmat, de most új szintre készülnek emelni a tiltakozást.

Lesz teljes blokád a határátkelőkön

- mondta Adrian Wawrzyniak, a Szolidaritás mezőgazdasági termelői szakszervezet szóvivője.

Adrian Wawrzyniak elmondta, hogy míg a katonai segélyeket átengedik, addig a teljes személyforgalmat blokkolni fogják, nem csak a teherautókat. Elmondta, hogy blokádok lesznek a kikötőkben és az autópályákon. A tiltakozások a zavargások eszkalálódását jelentik, mivel a kamionosok és a gazdák korábbi demonstrációi nem zárták le teljesen az összes határátkelőt.

Kijev szerint a Kelet-Európán keresztül történő mezőgazdasági exportja nem okozott kárt az uniós piacoknak.
Mivel a lengyelországi tiltakozások miatt egyre nagyobb az elkeseredettség, az ukrán fuvarozók közölték, hogy békés, éjjel-nappal tartó tiltakozást terveznek három olyan átkelőnél, amelyeket a lengyel gazdák már blokkoltak. Az Ukrinform hírügynökségnek adott nyilatkozatában képviselőjük azt mondta, hogy az átkelőknél ellenőrzik a mozgást, megakadályozva, hogy a lengyel teherautók kikerüljék az általános sorban állást. A tiltakozás a tervek szerint március 15-ig tart.

A háború kezdete óta megromlott a lengyel-ukrán barátság

Lengyelország Ukrajna egyik leghűségesebb szövetségese lett, miután Oroszország 2022. február 24-én megkezdte a teljes körű inváziót, de a határ menti tüntetések miatt a kapcsolatok megromlottak. Az új, Európa-párti lengyel kormány szimpátiáját fejezte ki a gazdák követelései iránt, de arra is felszólította őket, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek kárt okozhatnak Kijev háborús erőfeszítéseiben.

Ukrajna szerint a blokádok befolyásolják védelmi képességét, és segítik Oroszország céljait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn azt mondta, hogy a határon kialakult helyzet "a szolidaritás napi szintű erózióját" mutatja. Az ukrán elnök beszélt arról is, hogy Ukrajna mezőgazdasági exportjának mindössze 5 százaléka halad át a lengyel határon, és hozzátette, hogy az ügy inkább a politikáról szól, mint a gabonáról.

Közös döntésekre van szükségünk, racionális döntésekre, hogy megoldjuk ezt a helyzetet

- tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

Michal Kolodziejczak lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes kedden a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elutasította az ilyen kritikákat, és azt javasolta, hogy Zelenszkij jöjjön el, és "nézze meg a lengyel gazdák problémáit" a saját szemével. Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter korábban azt mondta, hogy tárgyalásokat folytat Ukrajnával, és hogy március végéig létrejöhet az importot korlátozó megállapodás.

Mykola Solszkij ukrán mezőgazdasági miniszter hétfőn azt mondta, hogy Kijev "minden lehetőségre készen áll", és "konstruktív" megoldást keres. Mint fogalmazott,

egyes erők provokációra használják ezeket a tüntetéseket, és amit semmiképpen sem szabad tenni, az az, hogy engedünk a provokációnak.

FRISSÍTÉS: Új fordulatot vett a tüntetés a lengyel-ukrán határon. A Reuters beszámolója szerint televíziós felvételek vannak arról, hogy a Medyka határátkelőnél tüntetők vasúti kocsikat nyitottak ki, hogy a gabona a sínekre ömöljön. Ezzel kapcsolatban Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes az X-en közzétett megjegyzésében úgy reagált, hogy

az ukrán gabona vasúti sínekre szórása újabb politikai provokáció, amelynek célja nemzeteink megosztása.

Julija Szvyrydenko ukrán gazdasági miniszter közölte, hogy Kijev tájékoztatta az Európai Bizottságot a lengyel tüntetők ukrán határon történt akcióiról, és határozott választ vár. Mykola Szolszkij mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a gabonát Németországba szállították, és nem került volna a lengyel piacra. A Reuters arról is beszámolt, hogy a tüntetők traktorain transzparensek voltak láthatóak, amelyeken a következő feliratok szerepeltek: "Az Ukrajnából érkező gabona miatt a lengyel gazdák csődbe mennek".

A doruhuski átkelőnél tartott tiltakozás egyik szervezője, Marcin Wielgosz elmondta, hogy kedden óránként egyszer engedik át a buszokat, de helyi idő szerint 8 és 18 óra között egyetlen teherautó sem fog áthaladni a határon.

Véleményem szerint a határt le kellene zárni. Az eljárásokat és a rendszereket tisztázni kell, és akkor talán újra meg lehetne nyitni, de nem a mostani szabályokkal. Mert jelenleg bármiféle és bármennyi árut be lehet hozni Lengyelországba

- tette hozzá Marcin Wielgosz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?