Nagyító alatt az ukrán gabona: a lengyelek minden tételt ellenőriznének

Nagyító alatt az ukrán gabona: a lengyelek minden tételt ellenőriznének

agrarszektor.hu
Lengyelország azt tervezi, hogy megkezdi az Ukrajnából érkező összes gabonaszállítmány minőségi ellenőrzését - közölte Michal Kolodziejczak mezőgazdasági miniszterhelyettes. Mindeközben a lengyel gazdák országszerte folytatják a tiltakozásokat az EU politikája ellen, beleértve az olcsó ukrajnai gabonaimport engedélyezését.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gazdák pénteken kezdték meg az utak és az Ukrajnával közös határátkelők lezárását, és ezzel egy hónapos általános sztrájkba kezdtek, hogy tiltakozzanak az uniós politikák és a megélhetésük védelmét célzó kormányzati intézkedések hiánya ellen. Lengyelország új, Európa-párti kormányának képviselői kijelentették, hogy megértik a gazdák előtt álló kihívásokat, és hogy az Ukrajnának az orosz invázió elleni harcban nyújtott segítség nem mehet a lengyel gazdák kárára - írta meg a Reuters.

Michal Kolodziejczak a PAP állami hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy kérni fogja, hogy Lengyelországban vizsgáljanak meg minden olyan gabonaszállítmányt, amelyet exportálnak, és amelyre embargót vezettek be. A szakpolitikus kitért arra is, hogy ha az ilyen gabona Németországba érkezik, és a vizsgálat után kiderül, hogy rossz minőségű, akkor "az esetek 99%-ában európai gabonaként" Lengyelországba kerül vissza, és nem Ukrajnába.

Franciaország, Belgium, Portugália, Spanyolország, Görögország, Olaszország és Németország mezőgazdasági termelői tiltakoznak az éghajlatváltozás kezelésére irányuló uniós intézkedések által rájuk rótt korlátozások, valamint a növekvő költségek és a szerintük tisztességtelen külföldi verseny miatt. A lengyel gazdák különösen a szomszédos Ukrajnából származó olcsó élelmiszer-import hatása miatt emelték fel szavukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?