Élesen bírálta Nagy István az Európai Bizottság Ukrajnát érintő döntését

Élesen bírálta Nagy István az Európai Bizottság Ukrajnát érintő döntését

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság ismét cserben hagyta a kelet-európai gazdálkodókat, hiszen az Ukrajna számára biztosított autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedést úgy tervezi meghosszabbítani 2025 júniusáig, hogy semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport okozta problémák kezelésére - közölte Nagy István agrárminiszter. Magyarország egészen addig fenntartja az Ukrajnából érkező termékek nemzeti importtilalmát, amíg nem születik azzal egyenértékű nemzetközi megoldás.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A tárcavezető rávilágított, hogy az Európai Bizottság az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) meghosszabbítására tett javaslatával továbbra is hátrányos helyzetbe hozná az európai termelőket és az Ukrajnának biztosított könnyítésekkel negatív hatást gyakorolna az unió agráriumára. Ez tovább veszélyeztetheti a mezőgazdaság stabilitását és a gazdálkodók jövőjét. A bizottság ugyanis akként hosszabbítaná meg az ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok felfüggesztését, hogy semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport okozta problémák kezelésére. A baromfi, a tojás és a cukor esetében javasolt vészfékmechanizmus a 2022-ben és 2023-ban importált mennyiségek átlagán stabilizálná a vámmentes behozatalt. Ez gyakorlatilag konzerválná a háború kirobbanása óta kialakult, kizárólag Ukrajna érdekeit szem előtt tartó helyzetet - tette hozzá Nagy István.

Kifejtette, egyértelmű, hogy a kialakult helyzetben a magyar gazdák továbbra is csak a kormányra számíthatnak, ezért Magyarország egészen addig fenntartja az Ukrajnából érkező termékek nemzeti importtilalmát, amíg nem születik azzal egyenértékű nemzetközi megoldás. A miniszter emlékeztetett, Ukrajna mezőgazdasági exportja eredetileg főként a harmadik országokat célozta, azonban a háború kitörése óta a termékek az Európai Unió piacaira érkeznek, jelentős zavarokat előidézve ezzel. Emellett a termelési előírások közötti különbségek jelentős versenyhátrányba hozzák az uniós termelőket.

Nagy István további intézkedések bevezetését sürgeti az európai agrár- és élelmiszeripar védelmében. Kifejtette, a gazdatüntetések is arra hívják fel a figyelmet, hogy az uniós tagországok termelői nem kapnak elegendő védelmet az EU-tól Ukrajnával szemben, a piacuk kiszolgáltatásával pedig egy olyan helyzet áll elő, ami a mindennapi megélhetésüket ellehetetleníti. Az Európai Bizottságnak az európai érdekeket kell megvédenie az ukránokkal szemben, nem pedig az ukrán érdekeket az európai gazdákkal szemben – szögezte le a tárcavezető.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?