Most jött a hír: súlyos döntést hoztak az EU-ba áramló ukrán tojásokról

Most jött a hír: súlyos döntést hoztak az EU-ba áramló ukrán tojásokról

agrarszektor.hu
Súlyos döntést hozott az Európai Bizottság: a következő két héten belül vámokat vezethetnek be az EU-ba irányuló ukrán tojásimportra. A döntés oka, hogy az ukrán import elérte a korábban megállapított éves küszöbértéket.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az EU korlátozásokat állapított meg az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek behozatalára, miután a háború sújtotta ország gazdaságának megsegítésére biztosított szabadkereskedelmi hozzáférés feldühítette az uniós mezőgazdasági termelőket, és hozzájárult az idei vidéki tiltakozási hullámhoz - írta meg a Reuters. Az Európai Bizottság a napokban már bejelentette, hogy vámokat vezet be a zab behozatalára, új lapot nyit Ukrajnából, miután elérték a gabonafélékre vonatkozó mennyiségi felső határt.

A tojás esetében az unióba irányuló import tavaly 75%-kal ugrott meg, és ez az idei év elején tovább növekedet. Az uniós statisztikák alapján a tojás tekintetében Ukrajna volt a vezető beszállító. Ezzel kapcsolatban az európai tojásipar korábban már panaszkodott, hogy az olcsóbb ukrán szállítmányok beáramlása akadályozza a termelés helyreállítását az elmúlt években a baromfiállományokat sújtó madárinfluenza-járványok után.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium nem kívánta kommentálni a tojásra tervezett vámokat, az ukrán tojástermelők szövetsége pedig nem tudott azonnal nyilatkozni a hírre. Az Ukrajnából származó mezőgazdasági importra vonatkozó uniós korlátozások a baromfira, a cukorra, a darára, a kukoricára és a mézre is kiterjednek. Ukrajna május végén közölte, hogy az idei év hátralévő részében megtiltja az EU-ba irányuló cukorkivitelét, mivel a mennyiségi korlátot elérte, bár az uniós adatok szerint a mintegy 263 ezer tonnából még közel 44 ezer tonna áll rendelkezésre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?