Döntöttek: vámmentesen jöhetnek be Ukrajnából ezek a termékek az EU-ba

Döntöttek: vámmentesen jöhetnek be Ukrajnából ezek a termékek az EU-ba

agrarszektor.hu
Jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa az Ukrajnából és Moldovából az EU-ba irányuló exportra kivetett behozatali vámok és vámkontingensek további egy évre történő eltörléséről szóló határozatot. A döntés értelmében Ukrajnából 2025. június 5-ig, Moldovából pedig 2025. július 24-ig érkezhetnek vámmentes tételek az Európai Unió területére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Újabb egy évig érkezhetnek vámmentesen a mezőgazdasági termékek Ukrajnából és Moldovából, miután az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az ezekből az országokból az EU-ba irányuló exportra kivetett behozatali vámok és vámkontingensek további egy évre történő eltörléséről szóló határozatot - írta meg a FruitVeB. A hivatalosan kiadott sajtóközlemény szerint “ez a hosszabbítás megerősíti az EU megingathatatlan politikai és gazdasági támogatását Ukrajnának az Oroszország által két éven át tartó, provokálatlan és indokolatlan katonai agresszió után, ugyanakkor megerősíti az uniós mezőgazdasági termelők védelmét néhány érzékeny mezőgazdasági termék esetében.”

Az Ukrajnára vonatkozó importvám-mentesség 2024. június 6-tól 2025. június 5-ig alkalmazandó, és az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodás IV. fejezete szerint esedékes valamennyi vám és vámkontingens folyamatos felfüggesztésére vonatkoznak. A rendelet két védintézkedést is tartalmaz majd az uniós piac védelme érdekében:

  • a meglévő védintézkedési mechanizmus megerősített változata, amelyet rendszeres ellenőrzés alapján alkalmaznak majd, és amely lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy meghatározott feltételek teljesülése esetén intézkedéseket rendeljen el;
  • egy új, automatikus védintézkedési mechanizmus, amely arra kötelezi a Bizottságot, hogy ismét vámkontingenseket vezessen be, ha a baromfi, tojás, cukor, zab, kukorica, búzadara és méz behozatala meghaladja a 2021 második felében, 2022-ben és 2023-ban behozott mennyiségek számtani átlagát.

A Moldovára vonatkozó intézkedéseket 2024. július 25-től 2025. július 24-ig kell alkalmazni. Ezek a társulási megállapodás V. fejezete alapján esedékes valamennyi vám és vámkontingens ideiglenes felfüggesztése formájában valósulnak meg. Ezen túlmenően az e rendeletben már szereplő védintézkedési mechanizmus megerősítésével megerősítik az érzékeny mezőgazdasági termékek védelmét.

Az Európai Bizottság 2024. január 31-én javasolta, hogy az EU-ba irányuló valamennyi ukrán és moldovai exportra vonatkozó behozatali vámok és vámkontingensek felfüggesztését további egy évvel hosszabbítsák meg. A javaslatot Oroszország Ukrajna elleni, folyamatban lévő agressziós háborúja és annak Moldovára gyakorolt hatása, valamint az ebből eredő, Ukrajna és Moldova folyamatos gazdasági támogatásának szükségessége, továbbá Ukrajna és Moldova 2022. júniusi uniós tagjelölti státuszának és a csatlakozási tárgyalások 2023. decemberi megkezdésének figyelembevételével terjesztették elő.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?