Súlyos döntést hozott az Európai Parlament az ukrán gabonaimportról

Súlyos döntést hozott az Európai Parlament az ukrán gabonaimportról

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament kedden nagy többséggel megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának további egy évvel történő meghosszabbítását, tovább nehezítve ezzel az európai gazdák helyzetét - közölte Nagy István agrárminiszter. A hazai élelmiszerpiacon tapasztalható fokozódó importveszéllyel is foglalkozunk az AgroFood 2024 konferenciánkon, amire még nem késő regisztrálni.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlament keddi döntésével 2025. június 5-ig meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali vámjainak és kvótáinak felfüggesztését. A baromfi, a tojás és a cukor esetében a döntés az elmúlt három év importjának átlagában maximalizálta a vámmentesen behozható mennyiséget, amivel lényegében konzerválja az elmúlt évek rendkívüli mértékben megemelkedett behozatalát. Ennél is nagyobb probléma, hogy a gabonák és olajosmagvak esetében semmilyen korlátozás nincs.

Ha folytatódnak az év első három hónapjában tapasztalt behozatali trendek, akkor az Ukrajnából az EU-ba érkező kukorica és búza import meg fogja haladni a rekordnak számító 2022-es és 2023-as mennyiségeket. Mindez beláthatatlan következményekkel jár majd az európai gazdálkodókra nézve, hiszen az európai és a magyar gazdálkodók nem tudnak versenyezni a több százezer hektáron termelő ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb termelési feltételek mellett termelnek - tette hozzá az agrárminiszter. Nagy István leszögezte a magyar kormány fenntartja a nemzeti hatáskörben bevezettet importtilalmat, azonban az Európai Bizottságnak is lépnie kell.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03