Durva döntést hozott az Európai Parlament az ukrán gabonával kapcsolatban

Durva döntést hozott az Európai Parlament az ukrán gabonával kapcsolatban

agrarszektor.hu
Vámmentesen jöhet az ukrán búza és árpa, bár, egyes termékek behozatalát azért korlátozzák. A gazdák úgy gondolják, hogy az ukrán gabona továbbra is veszélyezteti az európai mezőgazdaság fenntarthatóságát a búza és az árpa mentessége miatt. Az Európai Parlament bizottságában a javaslat 26 igen szavazattal ment át 8 nem ellenében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága kedden zöld jelzést adott annak az uniós agrárminiszterek által megkötött megállapodásnak, melynek értelmében Ukrajna továbbra is vámok és kvóták nélkül exportálhat az Európai Unióba 2025-ig. Az EP bizottságában a javaslat 26 igen szavazattal ment át 8 nem ellenében, és az a háború kitörésekor megkötött, hasonló tartalmú egyezményt hosszabbítja meg. Azonban a most elfogadott szöveg számos kompromisszumot is tartalmaz, így az megerősíti a piac torzulásával szembeni biztosítékok rendszerét, különös tekintettel az érzékeny termékekre - például baromfi, tojás, cukor, zab, kukorica, dara és méz - bevezetett vészfékre - írja a Világgazdaság

EZ IS ÉRDEKELHET

Dühösek a gazdák

Az EU-ba özönlő ukrán mezőgazdasági dömpingnek nem igazán örülnek a gazdák, és ez különösen a kelet-európaiakra, hiszen az olcsó ukrán gabona leveri az árakat. Az érzékeny termékek listájába pedig nem került bele a búza és az árpa. Az uniós törvényhozók a következő hetekben viszont a vámok állandó csökkentéséről is tárgyalnak majd. Tarasz Kacska ukrán kereskedelmi miniszter üdvözölte a megállapodást, de úgy véli, az uniós döntéshozóknak józanabb és tartalmasabb vitákat kellene folytatniuk a kereskedelmi korlátozásokról a polarizált politikai csatározás helyett.

A gazdák azonban már nem ezen a véleményen vannak: szerintük ez kevés, a megállapodás pedig az uniós gazdaszervezetek, a COPA és COGECA tetszését sem nyerte el, különösen a búzára és az árpára vonatkozó döntések miatt. A gazdaszervezetek szerint ez a szektor fenntarthatóságát veszélyezteti. Genkben a francia agrárminiszter, Marc Fesneau is nemtetszését fejezte ki, miszerint nem elegendők a biztosítékok. A francia politikus felszólította az Európai Bizottságot, hogy fokozza erőfeszítéseit a gabonapiac szabályozása terén. A javaslatot az EP-bizottsága után az EP plenáris ülésének meg kell szavaznia, annak elfogadásához az Európai Unió Tanácsának jóváhagyása is szükséges. Az EP az április 22–25. közötti ülésszakon voksolhat a kérdésről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?