Nagy István: az ukrán termékekkel nem tudnak versenyezni a gazdák

Nagy István: az ukrán termékekkel nem tudnak versenyezni a gazdák

MTI
Az európai agráriumra telepedett zöld ideológia teljesen megakadályozza a versenyképességet és azt, hogy az uniós mezőgazdaságnak jövője legyen - jelentette ki a magyar agrárminiszter Brüsszelben. Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a zöld ideológiával terhelt uniós agrárpolitika nemcsak a gazdálkodókra nézve veszélyes, hanem a fogyasztókra is, hiszen korlátlan mennyiségben, minden vám nélkül kerül be Ukrajnából az ellenőrizetlen körülmények közepette termelt mezőgazdasági termék az Európai Unió piacaira.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A miniszter ugyanakkor "nagy eredménynek" nevezte a közös agrárpolitika (KAP) egyszerűsítésére, a gazdálkodók adminisztratív terheinek enyhítésére és a termelési körülmények javítására vonatkozó módosító javaslatok keddi elfogadását. Részleteket ismertetve egyebek között kiemelte: az elfogadott javaslatok szerint a KAP szabályainak való nem megfelelés esetén a 10 hektárnál kisebb termőterülettel rendelkező gazdák mentesülnek minden ellenőrzés és szankció alól. Nem lesz kötelező a parlagoltatás, vagy területpihentetés. Azok a gazdálkodók, akik már betervezték a parlagoltatást, kárpótolva lesznek. A vetésforgó helyett elegendő lesz a terménydiverzifikációt alkalmazni. Az intézkedések a Közös Agrárpolitika ciklusának végéig, azaz 2027-ig lesznek érvényben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez kiszámíthatóságot és jövőképet tud biztosítani az európai gazdák számára. Magyarország több mint 45 módosító javaslattal élt, hogy a termelési körülmények egyszerűbbek legyenek. Az elfogadott javaslatok teljes mértékben összhangban vannak a magyar agrárkormányzat álláspontjaival. A miniszter ugyanakkor elmondta: a problémát továbbra is az Ukrajnából Európába beáramló nagy mennyiségű olcsó gabonatermékek importja okozza, amivel az európai gazdák nem tudnak versenyezni. Az ukrán mezőgazdasági termékek kiszorították az európai gazdák termékeit. Közölte: ukrán tájékoztatás szerint a fekete-tengeri kikötők ismét szabaddá váltak, és már több mint 17 millió tonna gabona el is hagyta Ukrajna területét. Amennyiben szabad a tengeri útvonal, megvédve az európai uniós piacokat az EU úgy vethet ki korlátozást az ukrán mezőgazdasági termékekre, hogy azokkal nem árt Ukrajnának, sőt segíti, hogy a termékek visszatérjenek a hagyományos piacaikra, Közel-Keletre, Ázsiába és Afrikába - vélekedett.

Az ukrán mezőgazdasági termékek uniós behozatalával kapcsolatban leszögezte: Magyarország határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy a gabonafélék és az olajos magvak kereskedelmének kérdése rendezve legyen az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) keretében, hiszen - emelte ki - a fő problémát ezen termékek okozzák.

Magyarország mindaddig el fogja utasítani a rendelet módosítását, amíg a gabona és az olajos növények nem kerülnek a hatálya alá

- fogalmazott az agrárminiszter.

Amennyiben ezen termékek kereskedelmének kérdése nem rendeződik, Magyarország kormánya nemzeti hatáskörben továbbra is fenntartja vonatkozó határozatát, és nem engedi be az ország területére az ukrán mezőgazdasági terméket, mert "tartozunk ennyivel a magyar gazdatársadalomnak" - hangsúlyozta Nagy István.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?