Hatalmas tüntetés Magyarországon: több száz gazda vonult az utcára

Hatalmas tüntetés Magyarországon: több száz gazda vonult az utcára

agrarszektor.hu
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében gazdatüntetést tartottak a záhonyi határátkelőhelyen amiatt, hogy Brüsszel - több érintett ország határozott kérése ellenére - nem hosszabbította meg az ukrán gabona behozatali tilalmát. A gazdálkodók Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének címzett nyílt levelet fogalmaznak meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gazdálkodók Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének címzett nyílt levelet fogalmaznak meg, amelyben azt kérik, hogy Brüsszelben szakmai alapon hozzák meg a döntéseket - írja a NAK és a MAGOSZ közös közleményében.

  • Az EU elfogadhatatlan intézkedései nyomán az ukrán gabona letarolta a piacokat.
  • A magyar gazdák 100 milliárd forint feletti veszteséget szenvednek el csak a búza esetében, és a többi terménynél sem jobbak a kilátások.
  • Nem szabad beengedni az ukrán terményt az országba!
EZ IS ÉRDEKELHET

Az átgondolatlan, elhibázott intézkedések miatt tavaly nyár óta beáramló - tervezetten Afrikába menő, de mégis a régiónkban ragadó - ukrán gabona komoly problémákat okozott hazánk és az Ukrajnával határos másik frontországokban.  Magyarország és más országok nemzeti hatáskörben behozatali tilalmat vezettek be, amit az EU utólag, szeptember 15-ig engedélyezett. Elfogadhatatlan, hogy ezt a tilalmat hazánk és több más érintett ország határozott kérése ellenére sem hosszabbították meg. Vasárnap délelőtt a záhonyi határátkelőhely előtt mintegy 400 termelő gyűlt össze az ország összes vármegyéjéből. Sokan közülük traktorokkal, erőgépekkel vonultak fel a 4-es főút Ukrajna felőli oldalán, míg mások transzparensekkel adtak hangot elégedetlenségüknek.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a demonstráció kiemelt szónokaként elmondta: árulásként élik meg a gazdálkodók az Európai Bizottság pénteki döntését, amellyel Brüsszel feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó importkorlátozást. A döntés ráadásul nem a háború sújtotta ukrán népnek nyújt segítséget, hanem a nemzetközi nagytőkések érdekeit szolgálja. A 10 legnagyobb ukrán mezőgazdasági termelő vállalkozásból 9-et ugyanis nem Ukrajnában jegyeztek be. Ezek jellemzően amerikai és nyugat-európai tőkealapok érdekeltségébe tartoznak. Ennek ismeretében az is magyarázatra vár, hogy miért védik annyira az ukrajnai agrárérdekeltségeket, miért erőltetik be vám és kvóta nélkül az EU piacaira a bármiféle uniós termelési előírás betartása nélkül előállított ukrajnai mezőgazdasági termékeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság nem a mi érdekeinket képviseli! Örülünk annak, hogy a kormány velünk van, annak ellenére is, hogy a magyar gazdákat segítő intézkedéseket az EU-s joggal szemben kellett meghoznia 

- emelte ki Győrffy Balázs utalva arra, hogy a magyar kormány péntek éjfélkor nemzeti hatáskörben meghosszabbította és 24 árucsoportra kiterjesztette az importkorlátozást.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke közölte: a gazdák nyílt levéllel fordulnak Ursula von der Leyen-hez, az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy az ukrán agrártermékek dömpingjével szemben szakmai alapon hozzanak döntést, ne légből kapott ötletek alapján keserítsék meg a gazdák életét. Emlékeztetett arra, hogy hazánk európai uniós csatlakozásakor illúzióként élt a magyarokban, hogy a közösség biztonságot és stabilitást nyújt majd. Ez az illúzió azonban mára szertefoszlott. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Majd hozzátette: a gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, az importtilalom fenntartása ugyanis nemzeti érdek. A hatóságoktól azonban azt kérik, hogy fokozzák az ellenőrzések hatékonyságát, hogy az ukrán gabona kerülőúton se jöhessen be az országba. Mind a gazdaszervezetek, mind a magyar kormány számos esetben hallatta már eddig is a hangját a gazdák érdekében.

A magyar gazdák határozott és azonnali intézkedéseket várnak Brüsszeltől. Magyarország és a többi érintett ország gazdálkodói érdekében követelik, hogy az Európai Bizottság hosszabbítsa meg az ukrán gabona importtilalmát. Továbbá olyan - hosszútávon is hatékony - megoldást dolgozzon ki, amely amellett, hogy támogatja az ukrán termékek eljutását a hagyományos piacaikra, az európai gabonapiac, az uniós gazdák stabilitásának helyreállítását is segíti.

EZ IS ÉRDEKELHET

A behozatal korlátozása mellett felszólítják az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, valamint kompenzálják a magyar gazdák veszteségeit. Utóbbit részben sikerült kiharcolni, de a károkhoz képest aránytalanul kis mértékű a kompenzáció. Mindemellett alapkövetelmény kell legyen, hogy az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi, növényegészségügyi előírásokat.

Ha az EU nem zárja le a határokat, akkor a gazdák fogják azt megtenni - de ez esetben nem lesz hazánkon átmenő gabonaforgalom sem!

Címlapkép forrása: NAK/Lévai Zsolt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?