Megszólalt Nagy István az ukrán gabona ügyében: ebből még nagy baj lehet

Megszólalt Nagy István az ukrán gabona ügyében: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu
Nagy István agrárminiszter szerint az uniós importtilalommal a magyar terménypiac elkerülte a teljes összeomlást, a szeptember 15-e utáni, nemzeti hatáskörben meghozott importstop-hosszabbítás pedig lehetővé teszi, hogy legyen helye a raktárakban a kukoricának és a napraforgónak. Az elmúlt időben folyamatosan tárgyaltak az Ukrajnával határos frontországok agrárminiszterei a gabonapiaci nehézségekről és közös megoldási javaslatokat is megfogalmaztak Brüsszel felé - ennek volt köszönhető az eddig működő uniós importkorlátozás.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az többségünk számára nem volt kérdés, hogy fenn kell tartani a behozatali tilalmat legalább az év végéig és hogy továbbra is egységesen kell fellépnünk az ukrán gabonadömpinggel szemben. Sajnálom ugyanakkor a bolgárokat, akik végül a héten úgy döntöttek, nem hosszabbítanák meg az ukrán import behozatalának tilalmát az erre irányuló uniós intézkedés szeptember 15-i lejárta esetén sem. A leginkább érintett tagállamokban jelenleg a három legfontosabb kihívása a gazdálkodóknak a betakarítás befejezése után a biztonságos terménytárolás és az értékesítés megoldás

- mondta a Világgazdaságnak Nagy István.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárminiszter úgy véli, hogy nem hallgatták meg a kelet-európai gazdálkodók segítségkérését és nem is hosszabbították meg a moratóriumot, sőt Ukrajna kezébe adta annak eldöntését, milyen terményt és mekkora mennyiségben kíván Magyarországra vagy a többi határos országba exportálni. Mindez pedig elfogadhatatlan a kormány szerint, és nemzeti hatáskörben kellett cselekedni. Így meghosszabbította az állam a gabona behozatali tilalmat és további termékekre is kiterjesztette azt. 

A háború kapcsán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a búza az élet. A nemzetközi közösség minden szereplőjének meg kellene értenie, hogy a gabona nem lehet a háború eszköze. Hiánya ugyanis éhínséget okoz, ami újabb háborúkhoz vezet. Ezért létkérdés, hogy a fekete-tengeri kikötők blokádja ellenére eljusson a gabona oda, ahol életadóként várnak rá. Ha éhínség jön, akkor migrációs hullám is lesz, annak pedig beláthatatlan következményei lehetnek. Amennyiben a gabona nem tud másfelé menni, teljességgel felborul Európa belső piaca

- emelte ki Nagy István.

EZ IS ÉRDEKELHET

A raktárkapacitásaink továbbra is korlátozottak, becsléseink szerint a nyári aratást követően a raktárkapacitások körülbelül 70 százaléka foglalt az idei és korábbi év termésének egy részével. Ha szeptember 15-e után az olcsó ukrán import újra elárasztaná a közép-kelet-európai piacokat is közvetlenül, az a novemberig betakarításra kerülő magyar kukorica és napraforgó elől foglalná a szabad tárolási kapacitásokat.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?