Kemény kijelentést tett Nagy István a fekete-tengeri gabonamegállapodásról

Kemény kijelentést tett Nagy István a fekete-tengeri gabonamegállapodásról

agrarszektor.hu
Meg kell hosszabbítani és ki kell terjeszteni a július 18-án lejáró fekete-tengeri gabonamegállapodást annak érdekében, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek ismét a hagyományos útvonalakon tudjanak eljutni a dél-európai tagállamokba, Afrikába és a Közel-Keletre - közölte Nagy István agrárminiszter, aki Ankarában egyeztetett İbrahim Yumaklı török mezőgazdasági és erdészeti tárcavezetővel.

A miniszter a találkozón arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország szerepe kulcsfontosságú az orosz-ukrán háború kapcsán, hiszen mindkét féllel kiváló viszonyt ápol. Hangsúlyozta, a háborús konfliktus miatt az öt frontország határain beáramló ukrán gabona súlyos piaci nehézségeket okoz és komoly kihívások elé állítja a gazdákat - írja az AM. Magyarország továbbra is támogatja az európai uniós Szolidaritási Folyosó működését, amely az ukrán gabona szárazföldi szállítását hivatott segíteni. A korridor azonban nem tett eleget a várakozásainknak, és bebizonyosodott, hogy nem tudja kiváltani a fekete-tengeri úton történő szállítást. A nehézségek akkor oldódhatnak meg, ha az ukrán gabona ismét a hagyományos útvonalakon tud eljutni célországaiba, a dél-európai tagállamokba, Afrikába és a Közel-Keletre - tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István arra emlékeztetett, hogy a gabonamegállapodás tavaly júliusi létrejötte óta mintegy 1080, gabonával és egyéb élelmiszerrel megrakott hajó futott ki három ukrán kikötőből, több mint 30 millió tonna rakománnyal, amelynek 50%-a kukorica volt. A miniszter kiemelte, történelmi a felelősségünk, mivel ha sikerül meghosszabbítani a megállapodást, valamint az eddigi három kikötőnél többet kivonni a blokád alól, az egyaránt szolgálná az érintett európai országok védelmét és a rászoruló fejlődő országok igényeinek kielégítését. Ellenkező esetben az uniós gabonapiac teljesen megbénulhat, az élelmezésbizonytalanság pedig egyre több embert kényszerítene elvándorlásra, ami fokozná a migrációs nyomást és a feszültségeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az öt frontország képviseletében a miniszter tárgyalópartnere közbenjárását kérte a megállapodás meghosszabbításának elősegítése érdekében, valamint abban, hogy a jelenlegi három mellett további kikötők szabadulhassanak fel. Nagy István további egyeztetésre meghívta hazánkba török miniszter kollégáját. A két ország kapcsolataiban számos olyan kérdés van, ami további megbeszélést igényel, hiszen mint fogalmazott, ezer szállal kötődünk egymáshoz. A tárcavezető példaként említette az állattenyésztést és az élelmiszeripart, illetve a magyar mezőgazdaság megújítását is, ami kapcsán számítunk a török befektetőkre is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. november 28. 14:56