Itt az ukránok terve: így készülnek a gabonaszállítás megszűnésére

Itt az ukránok terve: így készülnek a gabonaszállítás megszűnésére

agrarszektor.hu
A gabonaexporttal foglalkozó ukrán nagyvállalat, a Nibulon az orosz-ukrán háború kitörése után döntött úgy, hogy a kockázatos tengeri szállítás biztonságosabb alternatívájaként a Dunán keresztül vezető exportútvonalat hoz létre. A jelek szerint főként ennek a döntésnek volt köszönhető, hogy a Nibulon nen ment csődbe.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nibulon néhai vezérigazgatójának, Olekszij Vadaturszkijnak a Dunán keresztül vezető exportútvonal létrehozásáról szóló döntése mentőöv volt az ukrán gabonaexportáló óriáscég számára. Ezt a stratégiai lépést a háborús időkben bizonytalan tengeri export biztonságosabb alternatívájának a létrehozása végett hozták meg. A fekete-tengeri gabonaexport most, 16 hónap háború után is ingatag lábakon áll, ami súlyosan érintette az Olekszij Vadaturszkij által alapított Nibulon vállalatot - írta meg a Portfolio a Reuters értesülése alapján.

Andrij Vadaturszkij, Olekszij fia és utódja ezt a döntést tartja az egyik fő oknak, amiért a Nibulonnak sikerült elkerülnie a csődöt. A szakember úgy hivatkozik rá, mint "túlélőkészletre", amelyet apja hagyott hátra. Oroszország 2022. februári inváziója után, amely a létfontosságú tengeri export blokádjához vezetett, a Duna lett a Nibulon fő exportútvonala, amelyen keresztül havonta 190 ezer tonna gabonát szállít a korábbi nullához képest. Kapacitásának növelése érdekében a Nibulon egy terminált épített a Dunán, Ukrajna délnyugati szélén, és jelenleg egy harmadik kikötőhely kialakítását végzi. Ez a bővítés lehetővé teszi számukra, hogy augusztustól kezdve akár havi 250 ezer tonnát is kezelhessenek. Andrij Vadaturszkij ugyanis nem bízik a fekete-tengeri gabonamegállapodásban.

A 2022-23-as gazdasági évben a Nibulon kivitelének mintegy felét a Dunán keresztül szállították. Ez az arány azóta 70-80%-ra nőtt az ENSZ által felügyelt megállapodásban érintett kikötőkön keresztül szállított mennyiségekhez képest. A vállalat vezérigazgatója elismerte, hogy bár a kevésbé fejlett infrastruktúra miatt költségesebb, mint a fekete-tengeri útvonal használata, mégis ezt a Dunát érintő biztonságosabb logisztikai útvonalat választották. Az invázió miatt Nibulon exportja körülbelül a felére csökkent, miközben a logisztikai költségek az egekbe szöktek. A 2022/23-as gazdasági évben 2,34 millió tonnát exportáltak az előző évi 4,6 millió tonnával szemben. A háború előtti költségek a gabona szárazföldön belüli hajóra szállítására tonnánként 12 dollár voltak; ezek a költségek azonban augusztusban 154 dolláron tetőztek, mielőtt a jelenlegi 70-75 dolláros árakon állapodtak volna meg.

Olekszij Vadaturszkij és felesége júliusban tragikus módon életét vesztette, amikor mikolajivi otthonukat orosz rakéta találta el. Tizenöt év alatt jelentős befektetéseket eszközölt a logisztikába, amelyek lehetővé tették, hogy a Nibulon Ukrajna legnagyobb gabonaexportőrévé váljon a folyami szállítási kapacitás növelésével és a mikolajivi flottafejlesztéssel, valamint egy saját hajógyárral. Ezeknek a beruházásoknak a nagy része azonban megsemmisült a múlt hónapban a Nova Kahovka-i gát lerombolása és a tározó lecsapolása után. A vállalat emellett jelentős személyzeti veszteségeket is elszenvedett, mivel az emberek elmenekültek, vagy a hadseregben szolgáltak, illetve a háború idején meghaltak.

Ezek ellenére a Nibulon pénzügyi stabilitását sikerült fenntartania, és jelenleg szerkezetátalakítási tárgyalásokat folytat a hitelezőkkel, köztük az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), a Nemzetközi Pénzügyi Társasággal (IFC) és az Európai Beruházási Bankkal (EIB). Jelenleg Ukrajna harmadik vagy negyedik legnagyobb exportőrének számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?