Fordulat jöhet a fekete-tengeri gabonaszállításban: nagy csalit dobott be az ENSZ

Fordulat jöhet a fekete-tengeri gabonaszállításban: nagy csalit dobott be az ENSZ

agrarszektor.hu
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy hosszabbítsa meg az Ukrajnából származó gabona biztonságos fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodást, cserébe az orosz mezőgazdasági bank leányvállalatának a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez való csatlakoztatásáért. Oroszország korábban kilátásba helyezte, hogy nem járul hozzá a gabonamegállapodás meghosszabbításához, amíg a követeléseik nem teljesülnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gabonamegállapodás meghosszabbításáért cserébe az ENSZ felajánlotta Oroszországnak az orosz mezőgazdasági bank leányvállalatának a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez való csatlakoztatását. Mint ismeretes, Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy felrúgja a hétfőn lejáró gabonaüzletet, mert több, az orosz gabona és műtrágya külföldre szállítására vonatkozó követelését nem teljesítették. A fekete-tengeri megállapodás keretében közlekedő utolsó két hajó jelenleg az ukrajnai Odessza kikötőjében rakodja a rakományt a határidő lejárta előtt - olvasható a Reuters oldalán.

Oroszország egyik legfontosabb követelése Orosz Mezőgazdasági Bank, más néven a Rosszelhozbank visszakapcsolása a SWIFT nemzetközi fizetési hálózatba. Ezt az Európai Unió 2022 júniusában vágta el az ukrajnai orosz invázió miatt. Egy uniós szóvivő májusban azt mondta, hogy az EU nem fontolgatja az orosz bankok visszaállítását. Az Európai Unió azonban fontolóra vette a Rosszelkhozbank egyik leányvállalatának a SWIFT-hez való csatlakoztatását, hogy lehetővé tegye kifejezetten a gabona- és műtrágya-tranzakciókat - közölte szerdán a Reuters munkatársával három, a megbeszéléseket ismerő forrás. Az Európai Bizottság ugyanakkor még nem reagált az ezzel kapcsolatos megkeresésekre.

Nagyvonalú ajánlatot tett az ENSZ az oroszoknak

Antonio Guterres azt javasolta Vlagyimir Putyinnak, hogy Oroszország engedélyezze a fekete-tengeri gabonaüzlet folytatását néhány hónapig, hogy az EU-nak legyen ideje a Rosszelkhozbank leányvállalatát a SWIFT-hez csatlakoztatni - mondta a Reutersnek két, a megbeszéléseket ismerő forrás. Az ENSZ főtitkára kedden levelet küldött Vlagyimir Putyinnak, amelyben javaslatot tesz az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport további megkönnyítésére, valamint az ukrán gabona fekete-tengeri szállításának folytatására - amint az az ENSZ szóvivőjének szerdai közléséből is kiderült.

A cél az Orosz Mezőgazdasági Bankon keresztüli pénzügyi tranzakciókat érintő akadályok elhárítása, ami az Orosz Föderáció által kifejezett fő aggodalom, és ezzel egyidejűleg az ukrán gabona folyamatos áramlásának lehetővé tétele a Fekete-tengeren keresztül

- mondta Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő.

A szóvivő További részleteket nem árult el a javaslatról, de hozzátette, hogy a főtitkár minden érintett féllel tárgyal a kérdésben, és hajlandó tovább tárgyalni javaslatáról Oroszországgal. A Kreml egyelőre még nem válaszolt az ezzel kapcsolatos megkeresésekre.

Egy éves a gabonamegállapodás

Az ENSZ és Törökország 2022 júliusában közvetített Oroszországgal és Ukrajnával a fekete-tengeri gabonakezdeményezésről, hogy segítsen enyhíteni a Moszkva inváziója és ukrán kikötők blokádja által súlyosbított globális élelmiszerválságon. Annak érdekében, hogy Oroszországot meggyőzzék a fekete-tengeri megállapodásba való beleegyezésről, egyúttal egy hároméves egyetértési megállapodást is kötöttek, amelynek keretében az ENSZ tisztviselői beleegyeztek abba, hogy segítenek Oroszországnak abban, hogy élelmiszer- és műtrágyaexportja külföldi piacokra jusson. Bár az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportra nem vonatkoznak az ukrajnai inváziót követően bevezetett nyugati szankciók, Moszkva szerint a fizetésekre, a logisztikára és a biztosításra vonatkozó korlátozások akadályozzák a szállítmányokat.

A SWIFT-hozzáférés hiánya miatt az ENSZ tisztviselői az amerikai kormány biztosítékai mellett rávették a JPMorgan Chase & Co JPM.N amerikai bankot, hogy kezdje el feldolgozni az orosz gabonaexport egyes kifizetéseit. Az ENSZ az Afrikai Export-Import Bankkal (Afreximbank) is együttműködik egy olyan platform létrehozásán, amely segít feldolgozni az Afrikába irányuló orosz gabona- és műtrágyaexport tranzakcióit - mondta a Reutersnek a múlt hónapban az ENSZ vezető kereskedelmi tisztviselője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?