Kemény kijelentést tett Oroszország a fekete-tengeri gabonaszállításról

Kemény kijelentést tett Oroszország a fekete-tengeri gabonaszállításról

agrarszektor.hu
2023. július 18-án lejárna a fekete-tengeri gabonaegyezmény, amelyet eddig még mindig meghosszabbítottak a szerződő felek. Oroszország azonban jelezte, hogy nem biztos, hogy bele fognak egyezni az újabb meghosszabbításba. A jelentések szerint a probléma megoldását az Európai Unió egy olyan javaslatban látná, amely lehetővé tenné, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bank, más néven Rosszelhozbank leányvállalatot hozzon létre, és újra csatlakozzon a globális pénzügyi hálózathoz.

Oroszország ENSZ-képviselője, Gennagyij Gatilov elégedetlenségét fejezte ki a július 18-án lejáró fekete-tengeri gabonamegállapodás jelenlegi állásával kapcsolatban. A képviselő kijelentette, hogy nem teljesültek a megállapodás meghosszabbításának feltételei, ami jelentős problémát okoz a megállapodás végrehajtásában. Moszkva egyik ilyen feltétele ugyanis az volt, hogy a Rosszelhozbank orosz agrárbankot visszaintegrálják a SWIFT banki fizetési rendszerbe - írta meg a Portfolio a Reuters értesülései alapján.

Az orosz ENSZ-képviselő az Izvesztyija című lapnak kifejtette, annak ellenére, hogy Oroszország pozitív fejleményekre számítva többször is meghosszabbította a megállapodást, a jelenlegi helyzetben nem látják indokoltnak a mostani megállapodás fenntartását. Oroszország "felháborítónak" minősítette a megállapodással kapcsolatos nyugati lépéseket, de megnyugtatta a szegényebb országokat, hogy gabonaexportja folytatódni fog.

A probléma megoldása végett a jelentések szerint az Európai Unió egy olyan javaslatot fontolgat, amely lehetővé tenné, hogy a Rosszelhozbank leányvállalatot hozzon létre. A Financial Times beszámolója szerint ez a lépés a bank globális pénzügyi hálózathoz való kapcsolódását hivatott helyreállítani. A bankot szankciókkal sújtották, és ez a kezdeményezés a fekete-tengeri gabonakereskedelmet hivatott megvédeni, amely megkönnyíti Ukrajna élelmiszerexportját a világpiacokra.

A javasolt terv, amelyet az ENSZ közvetítésével folytatott megbeszéléseken mutattak be, lehetővé tenné az új banki egység számára a gabonaexporttal kapcsolatos kifizetések kezelését. Az újonnan létrehozott egység használhatná a SWIFT-et, ami a legnagyobb orosz bankok számára elérhetetlen az ukrajnai inváziót követően. A banki fizetési rendszerhez való hozzáférés visszaszerzése mellett Oroszország a mezőgazdasági gépek és alkatrészek szállításával kapcsolatos korlátozások feloldását is szorgalmazza, és azt is, hogy szüntessék meg a biztosításokra és az egyéb szolgáltatásokra vonatkozó korlátozásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?