Fontos hír érkezett az ukrán gabonáról: ez sok országot érinthet

Fontos hír érkezett az ukrán gabonáról: ez sok országot érinthet

agrarszektor.hu
Egy évvel meghosszabbíthatják az ukrán gabona és mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodást. Erről Recep Tayyip Erdoğan török elnök beszélt egy sajtótájékoztatón, ahol kijelentette, hogy bízik benne, hogy a megállapodást meg fogják újítani, és nem csak ideiglenesen, hanem egy évre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Meghosszabbíthatják az ukrán gabona és mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozó megállapodást, amelyet Ukrajna, Törökország, Oroszország és az ENSZ hoztak tető alá. Mint ismeretes, a megállapodás november 19-én, szombaton járna le - írta meg a 444.hu a Guardian értesülései alapján. Oroszország korábban úgy nyilatkozott, hogy nem akarják megújítani a megállapodást az orosz mezőgazdasági exportra vonatkozó, továbbra is érvényben lévő szankciók miatt, és egyszer már fel is függesztették a megállapodást egy rövid időre.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök egy záró sajtótájékoztatón felszólalva kijelentette, hogy bízik abban, hogy a megállapodást megújítják, és nem csak ideiglenesen, hanem inkább egy évre. Törökország az ENSZ-szel közösen júliusban tárgyalt az eredeti fekete-tengeri gabonaegyezményről, aminek az aláírása óta a törökök már 11 milliárd tonna gabonát engedtek át. A török elnök beszélt arról is, hogy további tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amint visszatér Törökországba a G20-ak csúcstalálkozójáról.

Oroszország emellett megállapodást kötött arról is, hogy ismét használhatja azt a csővezetéket, amely a nitrátműtrágya egyik fő összetevőjét, az ammóniát szállítja az ukrán ellenőrzés alatt álló területen keresztül. A csővezetéket azóta nem használhatták, hogy háborút indítottak Ukrajna ellen. Az ENSZ terve az, hogy az orosz műtrágyagyártó Uralchem által termelt ammóniát az orosz-ukrán határra szállítják. A terméket a Trammo amerikai kereskedő vásárolja majd meg, mielőtt a csővezetékbe kerülne, így biztosítva, hogy ne orosz tulajdonú gázt szállítsanak át ukrán területen. Az Uralchem egy szankciókkal sújtott orosz oligarcha, Dmitrij Mazepin tulajdonában van, ami kicsit bonyolultabbá teszi az ügyletet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31