Moszkva feltételeket szab a gabonaszállítások újraindításához

Moszkva feltételeket szab a gabonaszállítások újraindításához

agrarszektor.hu
Oroszország azon a napon tér vissza a fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz, amikor teljesülnek az orosz gabonának és műtrágyáknak a világpiacra történő exportjára vonatkozó feltételei - közölte Szergej Lavrov külügyminiszter vasárnap újságírókkal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint ismeretes, Oroszország idén júliusban, egy évvel annak létrejötte után kilépett az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodásból, arra panaszkodva, hogy saját élelmiszer- és műtrágyaexportja akadályokba ütközik, és hogy az ukrán gabonából nem jut elég a rászoruló országokba - olvasható a Reuters oldalán. Ezzel kapcsolatban az orosz külügyminiszter a G20-ak kétnapos újdelhi csúcstalálkozóján úgy fogalmazott, hogy amikor minden szükséges intézkedést végrehajtanak az orosz gabona- és műtrágyaexport akadályainak elhárítására, ugyanazon a napon visszatérnek a fekete-tengeri gabonaszállítás ukrán részének közös végrehajtásához. A G20-ak szombati nyilatkozata

"teljes körű, időben történő és hatékony végrehajtásra szólított fel a fejlődő országok keresletének kielégítése érdekében az Oroszországból és Ukrajnából származó gabona, élelmiszerek és műtrágya/alapanyagok azonnali és akadálytalan szállítása érdekében".

Ezek a szállítások komoly akadályokba ütköztek, miután Oroszország tavaly megszállta Ukrajnát, amit azóta is "különleges katonai műveletnek" neveznek. Az ENSZ, Törökország és a G7 idei elnöke, Japán próbálja elősegíteni a gabonaszállítások újraindítását. Ukrajna ugyanakkor ellenzi az Oroszországgal szembeni szankciók enyhítésének ötletét a gabonaüzlet felélesztése érdekében. Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap azt mondta, hogy nem "reménytelen" az alku felélesztése, és Oroszország, Ukrajna és Törökország továbbra is tárgyalni fog róla.

A Reuters információi szerint az ENSZ közölte Oroszországgal, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bank luxemburgi egysége azonnal kérheti a SWIFT-től, hogy 30 napon belül "ténylegesen lehetővé tegye a bank számára a hozzáférést" a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez, ám ezt az ötletet Szergej Lavrov vasárnap elutasította. Az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy "senki, beleértve Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt sem" ígérte meg, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bankot újra csatlakoztatják a SWIFT-hez, és hogy a bank luxemburgi egységének nincs engedélye a banki tevékenységre, és azt tervezi, hogy bezár.

Az ő (Guterres) levelének minden elképzelése az, hogy folytassuk a gabonaüzlet ukrajnai részét, és cserébe egy hónapon belül történne valami, hogy valaki csatlakozzon a SWIFT-hez, két-három hónapon belül pedig megpróbálnának megállapodni a Lloyd's biztosítótársasággal

- mondta Szergej Lavrov.

Élesen bírálta az ENSZ emberi jogi főbiztosa Oroszországot a gabonaegyezmény felmondása miatt

Volker Türk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új ülésszakát megnyitó beszédében illette kritikával Moszkvát, mert véleménye szerint a gabonaegyezmény felmondása miatt égbe szöktek az élemiszerárak, a gabona nem jutott el Afrikába, és a mezőgazdasági létesítmények ellen elkövetett orosz támadások miatt is felemelte szavát - írta meg az MTI hétfőn.

Az Oroszországi Föderáció júliusi kivonulása a fekete-tengeri gabonaegyezményből, a mezőgazdasági létesítményeket ért támadások Odesszában és más helyszíneken hatalmas élelmiszerár-növekedést eredményeztek a fejlődő országokban, ezáltal az élelmiszerhez való alapvető jogok elérhetetlenné váltak sok ember számára

- mondta Volker Türk.

Az orosz kormány júliusban nem hosszabbította meg a korábban kétszer megújított fekete-tengeri megállapodást, azzal vádolva a Nyugatot, hogy akadályozza Oroszország saját gabona- és műtrágyaexportját, amely szintén az egyezség része volt. Ezt követően Moszkva fokozta támadásait a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv megyékben, ahol az ukrán gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú kikötők és platformok találhatók. A Kreml álláspontja szerint a megállapodás nem érte el célját, az egyezmény segítségével nem sikerült megszüntetni az éhínséget Afrikában. Vlagyimir Putyin orosz elnök a hónap elején leszögezte, hogy mindaddig nem lesz visszatérés az ukrán gabona, valamint az orosz élelmiszer és műtrágya kiviteléről megkötött kezdeményezéshez, amíg a Nyugat nem teljesíti az ezzel kapcsolatban Moszkvának tett ígéreteit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?