Moszkva feltételeket szab a gabonaszállítások újraindításához

Moszkva feltételeket szab a gabonaszállítások újraindításához

agrarszektor.hu
Oroszország azon a napon tér vissza a fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz, amikor teljesülnek az orosz gabonának és műtrágyáknak a világpiacra történő exportjára vonatkozó feltételei - közölte Szergej Lavrov külügyminiszter vasárnap újságírókkal.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mint ismeretes, Oroszország idén júliusban, egy évvel annak létrejötte után kilépett az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodásból, arra panaszkodva, hogy saját élelmiszer- és műtrágyaexportja akadályokba ütközik, és hogy az ukrán gabonából nem jut elég a rászoruló országokba - olvasható a Reuters oldalán. Ezzel kapcsolatban az orosz külügyminiszter a G20-ak kétnapos újdelhi csúcstalálkozóján úgy fogalmazott, hogy amikor minden szükséges intézkedést végrehajtanak az orosz gabona- és műtrágyaexport akadályainak elhárítására, ugyanazon a napon visszatérnek a fekete-tengeri gabonaszállítás ukrán részének közös végrehajtásához. A G20-ak szombati nyilatkozata

"teljes körű, időben történő és hatékony végrehajtásra szólított fel a fejlődő országok keresletének kielégítése érdekében az Oroszországból és Ukrajnából származó gabona, élelmiszerek és műtrágya/alapanyagok azonnali és akadálytalan szállítása érdekében".

Ezek a szállítások komoly akadályokba ütköztek, miután Oroszország tavaly megszállta Ukrajnát, amit azóta is "különleges katonai műveletnek" neveznek. Az ENSZ, Törökország és a G7 idei elnöke, Japán próbálja elősegíteni a gabonaszállítások újraindítását. Ukrajna ugyanakkor ellenzi az Oroszországgal szembeni szankciók enyhítésének ötletét a gabonaüzlet felélesztése érdekében. Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap azt mondta, hogy nem "reménytelen" az alku felélesztése, és Oroszország, Ukrajna és Törökország továbbra is tárgyalni fog róla.

A Reuters információi szerint az ENSZ közölte Oroszországgal, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bank luxemburgi egysége azonnal kérheti a SWIFT-től, hogy 30 napon belül "ténylegesen lehetővé tegye a bank számára a hozzáférést" a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez, ám ezt az ötletet Szergej Lavrov vasárnap elutasította. Az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy "senki, beleértve Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt sem" ígérte meg, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bankot újra csatlakoztatják a SWIFT-hez, és hogy a bank luxemburgi egységének nincs engedélye a banki tevékenységre, és azt tervezi, hogy bezár.

Az ő (Guterres) levelének minden elképzelése az, hogy folytassuk a gabonaüzlet ukrajnai részét, és cserébe egy hónapon belül történne valami, hogy valaki csatlakozzon a SWIFT-hez, két-három hónapon belül pedig megpróbálnának megállapodni a Lloyd's biztosítótársasággal

- mondta Szergej Lavrov.

Élesen bírálta az ENSZ emberi jogi főbiztosa Oroszországot a gabonaegyezmény felmondása miatt

Volker Türk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új ülésszakát megnyitó beszédében illette kritikával Moszkvát, mert véleménye szerint a gabonaegyezmény felmondása miatt égbe szöktek az élemiszerárak, a gabona nem jutott el Afrikába, és a mezőgazdasági létesítmények ellen elkövetett orosz támadások miatt is felemelte szavát - írta meg az MTI hétfőn.

Az Oroszországi Föderáció júliusi kivonulása a fekete-tengeri gabonaegyezményből, a mezőgazdasági létesítményeket ért támadások Odesszában és más helyszíneken hatalmas élelmiszerár-növekedést eredményeztek a fejlődő országokban, ezáltal az élelmiszerhez való alapvető jogok elérhetetlenné váltak sok ember számára

- mondta Volker Türk.

Az orosz kormány júliusban nem hosszabbította meg a korábban kétszer megújított fekete-tengeri megállapodást, azzal vádolva a Nyugatot, hogy akadályozza Oroszország saját gabona- és műtrágyaexportját, amely szintén az egyezség része volt. Ezt követően Moszkva fokozta támadásait a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv megyékben, ahol az ukrán gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú kikötők és platformok találhatók. A Kreml álláspontja szerint a megállapodás nem érte el célját, az egyezmény segítségével nem sikerült megszüntetni az éhínséget Afrikában. Vlagyimir Putyin orosz elnök a hónap elején leszögezte, hogy mindaddig nem lesz visszatérés az ukrán gabona, valamint az orosz élelmiszer és műtrágya kiviteléről megkötött kezdeményezéshez, amíg a Nyugat nem teljesíti az ezzel kapcsolatban Moszkvának tett ígéreteit.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?