Súlyos kijelentést tett Amerika a fekete-tengeri gabonaszállításról

Súlyos kijelentést tett Amerika a fekete-tengeri gabonaszállításról

MTI
Az Egyesült Államok támogatja a fekete-tengeri gabonaszállítások felújítására irányuló törekvéseket, mivel az útvonalnak nincs igazi alternatívája - közölte az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, amikor országa programját ismertette az Biztonsági Tanács közelgő amerikai elnöksége előtt.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Linda Thomas-Greenfield sajtótájékoztatóján elmondta, hogy támogatják az ENSZ főtitkárának, Törökország kormányának és másoknak a törekvését arra, hogy Oroszországot ösztönözzék, térjen vissza a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés keretei közé annak érdekében, hogy folytatódhassanak a gabonaszállítások a Fekete-tengeren. Beszámolt arról is, hogy zajlanak "színfalak mögötti egyeztetések", és az Egyesült Államok ösztönöz más szereplőket is arra, hogy gyakoroljanak nyomást Oroszországra, hogy visszatérjen az eredeti megállapodás keretei közé.  

Az amerikai ENSZ-diplomata megállapította, hogy ugyan vannak erőfeszítések alternatív megoldásokra a fekete-tengeri útvonal pótlására, de a szállítható gabona mennyiségét tekintve ezek nem összehasonlíthatók a Fekete-tengerrel, amelyen keresztül több százezer tonna terményt sikerült eljuttatni a Globális Dél országaiba. A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés a leghatékonyabb mód arra, hogy a lehető legtöbb gabona jusson el a világpiacra és a szükséget szenvedő emberekhez - mondta Linda Thomas-Greenfield.

A megállapodást tavaly nyáron kötötték az ENSZ és Törökország közvetítésével, aminek révén Oroszország hozzájárult ahhoz, hogy a háború ellenére több ukrán kikötőből újrainduljanak a gabonaszállítások. Oroszország július közepén függesztette fel részvételét a programban.

A nagykövet egyben elítélte az ukrán mezőgazdasági infrastruktúra ellen végrehajtott közelmúltbeli orosz támadásokat, és hozzátette, hogy ezek során 180 ezer tonna gabona semmisült meg, ami több tízezer ember élelmiszerszükségletét fedezte volna. A diplomata azt is bejelentette, az élelmiszerbiztonság és éhínségek elleni fellépés lesz az Egyesült Államok legfőbb prioritása az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a testület elnökeként augusztusban. Hozzátette, hogy országa ambiciózus cél elérését tűzte ki a nemzetközi közösség számára: az éhínségek teljes megszüntetését a világban, és azt, hogy éhezés miatt senki ne veszítse életét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világ 79 országában mintegy 345 millió ember szembesül akut élelmiszerellátási bizonytalansággal, aminek a felszámolásáért mindenki felelősséggel tartozik, és aminek érdekében többet kell tennie és adnia.

Ukrajna egyébként a napokban állapodott meg Horvátországgal arról, hogy a horvát dunai és adriai kikötőket használhatják ukrán gabonaexportra. A fekete-tengeri gabonamegállapodás felbontása miatt Ukrajnának jelenleg az Európai Unión keresztül vezető szárazföldi exportútvonalakra, valamint a Dunán keresztül vezető alternatív útvonalra kell támaszkodnia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?