A hét, amikor Oroszország bombát dobott a gabonapiacokra

A hét, amikor Oroszország bombát dobott a gabonapiacokra

agrarszektor.hu
Megrángatta a gabona globális piacát az az orosz bejelentés, hogy Moszkva nem tartja magát tovább a tavaly tető alá hozott, nagy jelentőségű fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz. A kezdeti aggodalmak rögtön emelték a búza árát, de megnyugvást hozott az, hogy az ukránok jelezték: folytatják a szállítást, és az elemzők jónak értékelték más régiók kínálatát is. Oroszország erre szerdán bejelentette: legitim katonai célpontnak tekinti a gabonaszállító hajókat, amely olyan kockázatot jelent, amelyet vélhetően nem vállalnak majd a szállító hajók és a mögöttük álló biztosítók. A helyzet egyelőre megoldatlan, várhatóan felpörög az EU keleti tagállamain keresztül történő szárazföldi szállítás. Ez lényegesen kisebb kapacitást jelent, mint a tengeri útvonal, ráadásul a keleti tagállamok – köztük Magyarország – csak a tranzitot fogadja el, az importot nem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A döntés nem érte teljesen váratlanul a piacokat, hiszen régóta lebegtette a részvétel felfüggesztését a Kreml, de egészen a megállapodás utolsó napjáig volt remény a megegyezésre és a folytatásra. Az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly létrejött paktum, amely lehetővé tette az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportját, hétfőn járt le, az orosz fél pedig már a reggeli órákban közölte, hogy nem szeretne folytatást.

Samantha Power, az amerikai, nemzetközi segélyezési intézmény, az USAID vezetője kedden 250 millió dolláros új támogatást ígért az ukrán gazdák megsegítésére.

Azonnal reagáltak a piacok

A többször meghosszabbított gabonapaktum lehetővé tette élelmiszer- és műtrágyaszállítmányok, köztük az ammónia exportját három ukrán fekete-tengeri kikötőből. A teherhajók a megállapodás szerinti humanitárius folyosón keresztül Isztambulba, a tárgyalásokat segítő Törökország egyik legforgalmasabb kikötőjébe juthattak el.

A félelem érthető, hiszen Ukrajna jelentős termelőnek számít a gabona és olajos magvak terén, és a háború kitörése miatt megnehezült exportja rekordmagasságba emelte tavaly az élelmiszerárakat. A 2022 júliusában, mintegy öt hónappal a háború kitörése után kötött gabonamegállapodás segített az árak csökkenésében és a globális élelmiszerválság enyhítésében.

Megnyugvás – pár napig

A helyzet azonban jobb, mint a háború kitörése utáni hónapokban, mivel más termelők, például Brazília és Oroszország gabonakínálata megnőtt, és jó termést várnak Európában is, valamint a raktárakban lévő készletek továbbra is jelentősek.

A piacok visszarendeződését segítette az is, hogy Ukrajna nem késlekedett a válasszal, és egyértelművé tette: kész orosz biztonsági garanciák nélkül is meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonaegyezmény hatályát, és ezt jelezni fogja a közvetítőként eljáró ENSZ-nek és Törökországnak is. Később Lengyelország is közölte: hajlandó segíteni, hogy több ukrán gabona haladjon át az országon, és logisztikai segítséget kért az Európai Uniótól a szárazföldi szállítás kapacitásainak növelésére.

Az oroszok lőnének is

Ukrajna kikötői a tavaly júliusi megállapodásig le voltak zárva, a gabonaegyezmény azonban ebben érdemi változást tudott elérni. Jelenleg nem világos, hogy most, hogy Oroszország kilépett a paktumból, lehet-e majd gabonát szállítani.

A Fekete-tenger térségébe való belépéskor felszámított háborús kockázati biztosítási díjak emelkednének, és a hajótulajdonosok vonakodhatnak attól, hogy hajóikat Oroszország beleegyezése nélkül háborús övezetbe engedjék. Biztosítási iparági források szerint a fedezeti megállapodások gyorsan megváltozhatnak. A háborús kockázati biztosítási kötvényeket hétnaponta meg kell újítani a hajók esetében, ami több ezer dollárba kerül.

Szárazföld – korlátok és feltételek

A megoldás – legalábbis részben – a szárazföldi szállítás felpörgetése lenne, ennek azonban komoly kapacitásbeli korlátai vannak. Ráadásul az EU keleti tagállamai segítenék a gabona tranzitforgalmát, de továbbra is elutasítják azt, hogy az ukrán gabona akadálytalanul érkezzen.

– mondta Nagy István agrárminiszter az érintett országok agrárvezetőinek szerdai találkozója előtt. A megbeszélésen egyetértés mutatkozott ebben az ügyben, így az érintett öt ország ezzel a javaslattal élt az Európai Bizottságot kérve az év végéig tartó hosszabbítás érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?