A hét, amikor Oroszország bombát dobott a gabonapiacokra

A hét, amikor Oroszország bombát dobott a gabonapiacokra

agrarszektor.hu
Megrángatta a gabona globális piacát az az orosz bejelentés, hogy Moszkva nem tartja magát tovább a tavaly tető alá hozott, nagy jelentőségű fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz. A kezdeti aggodalmak rögtön emelték a búza árát, de megnyugvást hozott az, hogy az ukránok jelezték: folytatják a szállítást, és az elemzők jónak értékelték más régiók kínálatát is. Oroszország erre szerdán bejelentette: legitim katonai célpontnak tekinti a gabonaszállító hajókat, amely olyan kockázatot jelent, amelyet vélhetően nem vállalnak majd a szállító hajók és a mögöttük álló biztosítók. A helyzet egyelőre megoldatlan, várhatóan felpörög az EU keleti tagállamain keresztül történő szárazföldi szállítás. Ez lényegesen kisebb kapacitást jelent, mint a tengeri útvonal, ráadásul a keleti tagállamok – köztük Magyarország – csak a tranzitot fogadja el, az importot nem.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A döntés nem érte teljesen váratlanul a piacokat, hiszen régóta lebegtette a részvétel felfüggesztését a Kreml, de egészen a megállapodás utolsó napjáig volt remény a megegyezésre és a folytatásra. Az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly létrejött paktum, amely lehetővé tette az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportját, hétfőn járt le, az orosz fél pedig már a reggeli órákban közölte, hogy nem szeretne folytatást.

Samantha Power, az amerikai, nemzetközi segélyezési intézmény, az USAID vezetője kedden 250 millió dolláros új támogatást ígért az ukrán gazdák megsegítésére.

Azonnal reagáltak a piacok

A többször meghosszabbított gabonapaktum lehetővé tette élelmiszer- és műtrágyaszállítmányok, köztük az ammónia exportját három ukrán fekete-tengeri kikötőből. A teherhajók a megállapodás szerinti humanitárius folyosón keresztül Isztambulba, a tárgyalásokat segítő Törökország egyik legforgalmasabb kikötőjébe juthattak el.

A félelem érthető, hiszen Ukrajna jelentős termelőnek számít a gabona és olajos magvak terén, és a háború kitörése miatt megnehezült exportja rekordmagasságba emelte tavaly az élelmiszerárakat. A 2022 júliusában, mintegy öt hónappal a háború kitörése után kötött gabonamegállapodás segített az árak csökkenésében és a globális élelmiszerválság enyhítésében.

Megnyugvás – pár napig

A helyzet azonban jobb, mint a háború kitörése utáni hónapokban, mivel más termelők, például Brazília és Oroszország gabonakínálata megnőtt, és jó termést várnak Európában is, valamint a raktárakban lévő készletek továbbra is jelentősek.

A piacok visszarendeződését segítette az is, hogy Ukrajna nem késlekedett a válasszal, és egyértelművé tette: kész orosz biztonsági garanciák nélkül is meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonaegyezmény hatályát, és ezt jelezni fogja a közvetítőként eljáró ENSZ-nek és Törökországnak is. Később Lengyelország is közölte: hajlandó segíteni, hogy több ukrán gabona haladjon át az országon, és logisztikai segítséget kért az Európai Uniótól a szárazföldi szállítás kapacitásainak növelésére.

Az oroszok lőnének is

Ukrajna kikötői a tavaly júliusi megállapodásig le voltak zárva, a gabonaegyezmény azonban ebben érdemi változást tudott elérni. Jelenleg nem világos, hogy most, hogy Oroszország kilépett a paktumból, lehet-e majd gabonát szállítani.

A Fekete-tenger térségébe való belépéskor felszámított háborús kockázati biztosítási díjak emelkednének, és a hajótulajdonosok vonakodhatnak attól, hogy hajóikat Oroszország beleegyezése nélkül háborús övezetbe engedjék. Biztosítási iparági források szerint a fedezeti megállapodások gyorsan megváltozhatnak. A háborús kockázati biztosítási kötvényeket hétnaponta meg kell újítani a hajók esetében, ami több ezer dollárba kerül.

Szárazföld – korlátok és feltételek

A megoldás – legalábbis részben – a szárazföldi szállítás felpörgetése lenne, ennek azonban komoly kapacitásbeli korlátai vannak. Ráadásul az EU keleti tagállamai segítenék a gabona tranzitforgalmát, de továbbra is elutasítják azt, hogy az ukrán gabona akadálytalanul érkezzen.

– mondta Nagy István agrárminiszter az érintett országok agrárvezetőinek szerdai találkozója előtt. A megbeszélésen egyetértés mutatkozott ebben az ügyben, így az érintett öt ország ezzel a javaslattal élt az Európai Bizottságot kérve az év végéig tartó hosszabbítás érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?