
Sokan termesztenek otthon sárgarépát, de erre nem figyelnek: itt rontják el
A gyökérzöldségek nemcsak rendkívül táplálóak, de a konyhában is sokoldalúan felhasználhatók.
A lonc nemzetségbe kb. 135-170 faj tartozik, amik jellemzően kúszó növekedésű cserjék. Az északi féltekén őshonosak, de előfordulnak Európa, Észak-Amerika, Kína és India területén is.
A lonc jellemzői
A lonc a mácsonyavirágúak rendjébe, ezen belül a loncfélék családjába tartozó lombhullató nemzetség. A lonc kiválóan alkalmazható alacsony díszcserjeként, térelválasztóként, előkerti növényként, de kúszó habitusa okán rézsűs kertekbe is remek választás. Ezek mellett jó takarója lehet parlagi, esztétikáját vesztett kertrészeknek! A virágzó loncok színválasztéka rendkívül változatos, lényegében mindenféle kertstílushoz és színkombinációhoz lehet ideális fajtát találni. A loncfélék között kerítésre futtatható fajták mellett talajtakarásra, vagy formára nyírható alacsony sövénynek is alkalmas fajtákat találhatunk. A lonc erőteljes növekedésű, fásodó szárú, csavarodva kúszó, télálló kúszócserje, 3-4 méter magasra is felkapaszkodik.
Évente 1-2 méterrel nő. Júniustól októberig nyílnak illatos, hosszú porzós virágai. Lombhullató, levele ép szélű, kerekded levelei keresztben átellenesen állnak, középzöld színűek, kissé szőrösek. Nem túl igényes növény, mely napos, világos, vagy félárnyékos helyre is ültethető. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben. Még számára kedvező körülmények között is lassan alkalmazkodik a környezethez, ezért ez idő alatt viszonylag lassan fejlődik. Metszést nem igényel, de amennyiben szükséges, azt késő ősszel vagy kora tavasszal érdemes elvégezni, figyelembe véve azt, hogy a virágok mindig az előző évi hajtásokon fejlődnek.
A gyökérzöldségek nemcsak rendkívül táplálóak, de a konyhában is sokoldalúan felhasználhatók.
2025 augusztusában a magyar gazdák 22,7 százalékkal több traktort vettek, mint egy évvel korábban.
2025-ben lesz tizenegyedik éve, hogy a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat.
Korábban a magyar búza kiválónak számított, ma azonban a hazai termés döntő része már csak a kommersz kategóriába esik.
Az elmúlt év megmutatta, hogy a fagyok, a szárazság és a kártevők egyaránt képesek megtépázni a gazdák munkáját.
Egy veteményeskerttől sokkal többet kaphatunk, mint a szendvicsekre kerülő friss uborka, paprika vagy paradicsom.