Ennyi volt a búza drágulása: megnyugodott a piac

Ennyi volt a búza drágulása: megnyugodott a piac

agrarszektor.hu
Az európai búza ára kedden emelkedett a késői kereskedésben, amit az amerikai piacok emelkedése és az Oroszország és Ukrajna közötti feszültségek kiújulása támogatott, de az áremelkedést visszafogta az a vélemény, hogy a fekete-tengeri gabonamegállapodás lejárta nem fogja súlyosan akadályozni az ukrán exportot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A búza árnövekedését ezen a héten támogatta az Ukrajnának a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaszállítást lehetővé tevő gabonaexport-megállapodás lejárta, valamint az orosz támadás az odesszai kikötő ellen, amely Ukrajna szerint károsította az infrastruktúrát. A párizsi székhelyű Euronext-en a szeptemberi malmi búza BL2U3 referenciaértéke 0,9%-kal magasabb szintet, 234,25 eurót ért el tonnánként - írja az XM tőzsdei portál.

Nem számítanak nagy fennakadásra

A hír bejelentése után meredek emelkedés következett be, ami a nap folyamán elhalványult, mivel a piac úgy értékelte, hogy a hír nem okoz majd nagy azonnali fennakadást a meglévő szerződések ellátási áramlásában, mint ahogyan az a háború tavalyi kitörésekor történt

- mondta egy német kereskedő.

Az árakat az a várakozás is visszafogta, hogy Oroszország egy későbbi időpontban újraindíthatja a tárgyalásokat a megállapodásról.

A hőhullám még okozhat gondokat

Romániában, amely az idén Franciaországot megelőzve az EU legnagyobb kukoricatermelője lesz, valamint más jelentős termelők, köztük Magyarország, Olaszország és Spanyolország területén várhatóan rendkívül meleg időjárás várható az elkövetkező napokban.

A tanácsadó cég a múlt héten már 0,4 millió tonnával 60,8 millió tonnára csökkentette az EU kukoricatermésre vonatkozó becslését, ami még mindig közel 17%-kal haladja meg a tavalyi, aszály sújtotta termést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?