Bekeményítettek a lengyelek az ukrán gabonaügyben

Bekeményítettek a lengyelek az ukrán gabonaügyben

agrarszektor.hu
Az Ukrajnából származó gabona nem fog Lengyelországba érkezni a szeptember 15-i tilalom lejárta után - jelentette ki a lengyel mezőgazdasági miniszter, miután találkozott uniós kollégáival. Az Európai Unió is inkább a szolidaritási folyosók használatát szorgalmazná.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság (EB) május 2-án öt Ukrajnához közeli ország - Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Románia - számára engedélyezte az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag behozatalának ideiglenes tilalmát. A múlt hónapban szeptember 15-ig meghosszabbította a tilalmat.

Kedden Robert Telus, lengyel tárcavezető részt vett az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának brüsszeli ülésén, hogy ismertesse a tilalom meghosszabbítását kérő öt uniós frontország közös álláspontját. "Remélem, hogy a szeptember 15-i tilalom meghosszabbításra kerül. Sokan támogattak bennünket ebben a kérdésben" - mondta a megbeszélések után a FirstNews szerint.

Remélik az uniós engedélyt

Telus elmondta, hogy az öt országot a balti államok is nagymértékben támogatják, Litvánia, Lettország és Észtország pedig azt javasolta, hogy kikötőiket használják az Ukrajnából érkező gabona szállítására.

Ez az öt országból álló koalíció senki ellen nem irányul, elsősorban a határ menti gazdáinkért van, de emellett, ha jól építjük ki ezeket az eszközöket, akkor azok az Európai Uniót és Ukrajnát is szolgálják.

Hozzátette: reméli, hogy Lengyelországnak nem kell egyoldalú megoldásokat alkalmaznia, amelyeket korábban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök jelentett be.

Nem akarnak egyoldalú lépést

"Természetesen, ha szükség lesz rá, akkor kénytelenek leszünk lezárni a határokat az ukrán gabona előtt, mert a gazdáink érdekei a legfontosabbak számunkra. De remélem, hogy ez magától megoldódik anélkül, hogy ezeket az eszközöket használnánk" - tette hozzá.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök után még egyszer szeretném elmondani, hogy ha kell, szeptember 15-e után biztosan nem fog gabona Lengyelországba áramlani

- jelentette ki Telus.

Az EU is egyetért

Az EU alternatív útvonalakat tudna biztosítani Ukrajna szinte teljes gabonaexportja számára, miután Oroszország úgy döntött, hogy leállítja a Fekete-tengeren való áthaladásukat - mondta az Unió mezőgazdasági biztosa a Financial Times szerint.

"Készen állunk arra, hogy a szolidaritási sávokon keresztül szinte mindent exportáljunk, amire Ukrajnának szüksége van, havonta körülbelül 4 millió tonnát. Ezt a mennyiséget 2022 novemberében értük el" - mondta a mezőgazdasági miniszterek találkozóját követő brüsszeli sajtótájékoztatón.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?