Zelenszkij: több légvédelem kell az ukrán gabonaexporthoz

Zelenszkij: több légvédelem kell az ukrán gabonaexporthoz

agrarszektor.hu
Ukrajnának több légvédelemre van szüksége a gabonaexport útvonalainak, valamint az Oroszországgal határos régiók védelmére - mondta Volodimir Zelenszkij elnök szombaton, amikor Kijevben az élelmezésbiztonságról szóló nemzetközi csúcstalálkozón felszólalt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"A légvédelemben hiány van - ez nem titok" - mondta Zelenszkij a Grain from Ukraine csúcstalálkozón, amelyen európai országok magas rangú tisztviselői vettek részt, köztük Alain Berset svájci elnök és Ingrida Simonyte litván miniszterelnök.

Zelenszkij azt követően beszélt, hogy Oroszország az éjszaka folyamán 75 drónnal támadta Ukrajnát, ami a háború legnagyobb dróntámadása. A három vezető közös sajtótájékoztatóját egy újabb légiriadó sziréna szakította félbe - írja a Reuters.

Hadihajók már vannak

Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajnát külföldi partnerei hajókkal látják el, amelyek az ukrán kikötőkből induló teherhajó-konvojokat kísérik, hogy garantálják azok biztonságát. "Több országgal van megállapodásom a konvojok ukránok általi erőteljes kíséréséről, de külföldi felszereléssel" - mondta.

Jelentős piaci szereplő

Ukrajna, amely jelentős gabonaexportőr, a Fekete-tengeren keresztül egyoldalú folyosókon keresztül exportál gabonát, miután Oroszország júliusban visszalépett az ENSZ által közvetített megállapodástól, amely lehetővé tette, hogy a gabonahajók áthaladhassanak a blokádján.

"Vannak bizonyos légvédelmi rendszerek. Ezeket kérjük" - mondta Zelenszkij. "Már kaptunk választ, hogy mikor kezdik el ezek a rendszerek őrizni azt a régiót. Mert ott a folyosó és az emberek is fontosak".

A lengyel és szlovák kamionosok tiltakozásairól, amelyek az elmúlt napokban blokkolták Ukrajna közúti teherszállításának nagy részét, Zelenszkij az említett országok belpolitikáját okolta a problémáért.

Úgy vélem, hogy a határon elsősorban a szomszédaink bizonyos politikai lépései miatt vannak nehézségek

- mondta a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?