Újabb gabonahajók hagyták el az ukrán kikötőket

Újabb gabonahajók hagyták el az ukrán kikötőket

agrarszektor.hu
A MarineTraffic adatbázis szerint vasárnap három teherhajó hagyta el az ukrajnai fekete-tengeri kikötőket, miután rakodást végeztek. Ez a legutóbbi kihajózás azóta, hogy Kijev ideiglenes "humanitárius folyosót" hozott létre, miután Oroszország felmondta az ukrán export számára biztonságos áthaladást lehetővé tevő megállapodást - írja a Reuters.

Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes a múlt hónapban azt mondta, hogy három teherhajó tart az ukrán fekete-tengeri kikötők felé további élelmiszer- és acélexportra.

A MarineTraffic adatbázisa azt is kimutatta, hogy négy új ömlesztettáru-szállító hajó lépett be ukrán vizekre és tartott a fekete-tengeri kikötők felé. A rendszer az Olga, Ida, Forza Doria és New Legacy néven azonosította őket.

Kritikus útvonal

Miután tavaly megszállta Ukrajnát, Moszkva lezárta a világ egyik legnagyobb gabonaszállítójának fekete-tengeri kikötőit, amit Kijev és nyugati támogatói a globális élelmiszerellátást felhasználó zsarolási kísérletnek neveztek. Moszkva szerint ugyanakkor a kikötőket fegyverek bevitelére használhatják.

A kikötőket 2022 júliusában nyitották meg újra az ENSZ és Törökország által közvetített gabonamegállapodás keretében, amely lehetővé tette Oroszország számára, hogy a hajókat fegyverek után kutatva ellenőrizze. Moszkva egy évvel később kilépett az egyezségből, és újra bevezette a blokádot, mondván, hogy figyelmen kívül hagyták a saját élelmiszer- és műtrágyaexportjára vonatkozó, jobb feltételekre vonatkozó követeléseit.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?