Csúnyán visszaesett az ukrán gabonaexport: döbbenetes számok érkeztek

Csúnyán visszaesett az ukrán gabonaexport: döbbenetes számok érkeztek

agrarszektor.hu
2023. szeptemberében jelentősen kevesebb gabonát exportált Ukrajna, mint az előző év azonos időszakában - közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium. Az idei év júliusától jövő júniusig tartó szezonban Ukrajnát mostanáig ugyancsak kevesebb gabona hagyta el, mint az előző szezonban. A tárca egyelőre nem adott magyarázatot a csökkenésre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2023 szeptember 1-je és 24-e között mintegy 1,57 millió tonna gabonát exportált Ukrajna. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium által közzétett adatokból kiderült, hogy ez jelentősen kevesebb, mint ami az előző év azonos időszakában hagyta el az országot, amikor is 3,21 millió tonnát exportáltak - írta meg a Reuters. A tárca egyelőre nem adott magyarázatot a csökkenésre.

A kereskedők és a mezőgazdasági szakszervezetek szerint a kivitel csökkenésének fő okai a fekete-tengeri ukrán kikötők blokkolása volt, valamint a közelmúltbeli orosz támadások a dunai ukrán kikötők ellen. A minisztérium adataiból ugyanakkor az is kiderült, hogy Ukrajna a 2023/24-es július-júniusi szezonban eddig összesen 6,2 millió tonna gabonát exportált, szemben az előző szezon azonos időszakának 7,5 millió tonnájával. A mennyiség közel 3 millió tonna búzát, 2,5 millió tonna kukoricát és 599 ezer tonna árpát tartalmazott.

Ukrajna hagyományosan mélytengeri fekete-tengeri kikötőin keresztül szállítja exportjának nagy részét. Az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás, amely lehetővé tette az ilyen exportot, idén júliusban ért véget, amikor Oroszország egyoldalúan elállt az egyezség meghosszabbításától. Az oroszok indoka az egyezmény felbontására az volt, hogy nem teljesítették az orosz gabona- és műtrágyakivitelére vonatkozó szankciók enyhítésére vonatkozó követeléseket.

Ukrajna azonban csak korlátozott mennyiségben tud exportálni a Duna kis folyami kikötőin keresztül, valamint az Európai Unióval közös nyugati szárazföldi határán keresztül. A háború sújtotta ország 2023-ban várhatóan legalább 80 millió tonna gabonát és olajos magvakat fog betakarítani, a 2023/24-es exportálható többlet viszont összesen mintegy 50 millió tonnát fog kitenni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32