Együttműködést vár az Európai Bizottság az ukrán gabonaügyben

Együttműködést vár az Európai Bizottság az ukrán gabonaügyben

agrarszektor.hu
Konstruktivitásra szólította fel Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát az Európai Bizottság, miután azok egyoldalúan kijelentették, hogy a bizottság határozata ellenére továbbra is tiltják az Ukrajnából származó gabonaimportot. Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő brüsszeli döntés ellen mintegy négyszáz magyar gazda tiltakozott és tartott demonstrációt a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében vasárnap.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Tudomásunk van néhány tagállam egyoldalú intézkedésekkel kapcsolatos bejelentéséről. Most az a fontos, hogy minden ország a kompromisszum szellemében dolgozzon és konstruktívan lépjen fel

- idézte a bizottság szóvivőjét a Reuters hírügynökség. Emlékeztettek arra, hogy Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt, mielőtt Oroszország 2022-es inváziója csökkentette a mezőgazdasági termékeknek a fekete-tengeri kikötőkön keresztül a világpiacokra történő szállítására való képességét. Azóta az ukrán gazdák a szomszédos országokon keresztül történő gabonaexportra támaszkodnak - írja az Index. Ez a folyamat azonban hatással volt a helyi gazdák jövedelmére, és öt tagállam, köztük Magyarország kérésére importkorlátozást vezettek be az ukrán gabonára.

Az EU aztán úgy döntött, hogy nem bővíti tovább az Ukrajnából származó gabona exportjának tilalmát, miután Ukrajna ígéretet tett arra, hogy intézkedéseket hoz a szomszédos országokba irányuló export ellenőrzésének szigorítására. Erre érkezett a magyar reakció, az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő brüsszeli döntés ellen mintegy négyszáz magyar gazda tiltakozott és tartott demonstrációt a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében vasárnap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:06