Együttműködést vár az Európai Bizottság az ukrán gabonaügyben

Együttműködést vár az Európai Bizottság az ukrán gabonaügyben

agrarszektor.hu
Konstruktivitásra szólította fel Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát az Európai Bizottság, miután azok egyoldalúan kijelentették, hogy a bizottság határozata ellenére továbbra is tiltják az Ukrajnából származó gabonaimportot. Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő brüsszeli döntés ellen mintegy négyszáz magyar gazda tiltakozott és tartott demonstrációt a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében vasárnap.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tudomásunk van néhány tagállam egyoldalú intézkedésekkel kapcsolatos bejelentéséről. Most az a fontos, hogy minden ország a kompromisszum szellemében dolgozzon és konstruktívan lépjen fel

- idézte a bizottság szóvivőjét a Reuters hírügynökség. Emlékeztettek arra, hogy Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt, mielőtt Oroszország 2022-es inváziója csökkentette a mezőgazdasági termékeknek a fekete-tengeri kikötőkön keresztül a világpiacokra történő szállítására való képességét. Azóta az ukrán gazdák a szomszédos országokon keresztül történő gabonaexportra támaszkodnak - írja az Index. Ez a folyamat azonban hatással volt a helyi gazdák jövedelmére, és öt tagállam, köztük Magyarország kérésére importkorlátozást vezettek be az ukrán gabonára.

Az EU aztán úgy döntött, hogy nem bővíti tovább az Ukrajnából származó gabona exportjának tilalmát, miután Ukrajna ígéretet tett arra, hogy intézkedéseket hoz a szomszédos országokba irányuló export ellenőrzésének szigorítására. Erre érkezett a magyar reakció, az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő brüsszeli döntés ellen mintegy négyszáz magyar gazda tiltakozott és tartott demonstrációt a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében vasárnap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06